Frumusete & Ingrijire

#dinti #albirea dintilor #stomatolog #zambet

Ce este bine sa stii despre albirea dintilor

Imbatranirea, igiena orala si alimentatia favorizeaza schimbarea culorii smaltului dentar. Insa, nu intotdeauna albirea dintilor se dovedeste a fi o alegere inspirata, deoarece mai intai trebuie sa afli care sunt cauzele care au provocat ingalbenirea danturii tale. De asemenea, este important sa stii de la bun inceput ce implica un astfel de procedeu medical, pentru a face alegerea cea mai buna.

Numarul de persoane care utilizeaza un tratament de albire a dintilor a crescut extrem de mult in ultimii ani. Dupa privire, zambetul este adesea primul contact pe care il ai cu o persoana pe care o intalnesti. De aceea, aspectul frumos al danturii a devenit o necesitate, o carte de vizita personala.

Iata aspectele de care trebuie sa tii cont inainte de a opta pentru orice metoda de albire a dintilor:

Caracterul ereditar al dintilor

Dintii naturali nu sunt perfect albi. Culoarea dintilor difera de la persoana la persoana, in functie de genele transmise de parinti, de caracterul patologic, dar si de igiena bucala. Exista tipuri de dinti care reactioneaza foarte bine la diverse tipuri de produse, insa si persoane care nu au parte de un efect atat de vizibil.

Culoarea pielii

Culoarea pielii poate influenta perceptia pe care oamenii o au despre culoarea dintilor. Astfel, intre doua persoane care au aceeasi culoarea a dintilor, persoana care are pielea mai inchisa va da impresia ca are dinti mai albi decat ai celei cu pielea mai deschisa. Acelasi fenomen se produce si in cazul femeilor care folosesc un machiaj mai inchis.

Agentii care pateaza dintii

Exista mai multi factori care pot altera culoarea dintilor tai. Imbatranirea, cafeaua, ceaiul, tutunul, vinul rosu, sucul de struguri, fluoroza (intoxicarea cu fluor) si anumite medicamente precum tetraciclina (antibiotic administrat impotriva bronsitelor si acneei) pot duce la ingalbenirea dintilor.

Tratamentul de albire a dintilor

albirea dintilor se poate face atat de catre medicul stomatolog, cat si la domiciliu. Tratamentul de albire care se realizeaza integral in cabinetul medicului stomatolog, in cadrul catorva sedinte, se bazeaza pe de-o parte pe proprietatile laserului. S-a dovedit stiintific ca razele laserului pot albi dintii, mult mai rapid si mai eficient decat alte metode.

De asemenea, tot in cadrul cabinetului, medicul iti poate recomanda gelurile de albire cu actiune rapida (45-90 de minute) cu o concentratie mai mare de peroxid, la care se adauga o protectie gingivala. Acestea se aplica exclusiv sub supravegherea medicului.

Pentru tratamentul de albire la domiciliu, sunt recomandate atat pastele de dinti cu efect de albire, cat si produsele pe baza de gel pentru acasa: plasturi cu gel, gutiere etc. Pastele de dinti nu au un efect foarte puternic, acestea reusind doar sa indeparteze petele recente, cauzate de anumite alimente: spanac, salate, sosuri, vin rosu, tutun, cafea, bauturi gen cola etc.

Rezultate diferite

Tratamentul in albirea dintilor pe baza de peroxid de hidrogen (apa oxigenata), produs care se foloseste intr-o multime de produse de albire, are ca obiectiv modificarea culorii dintilor. Insa, efectul de albie nu este acelasi pentru oricine. Astfel, persoanele care au coroane dentare, punti dentare, proteze, dinti innegriti de tratamentele de canal sau de obturari nu trebuie sa se astepte la un rezultat foarte concludent.

Dupa tratament, se poate remarca o neta diferenta de culoare intre dintele natural care, o data tratat este mult mai alb, decat dintele afectat care va avea o culoare mai terna. Totusi, exista un tratament special de albire recomandat exclusiv pentru acesti dinti.

Durata tratamentului

Efectul albirii dintilor poate dura de la sase luni pana la doi ani, daca se limiteaza produsele sau alimentele care pot altera culoarea smaltului dentar.

Sensibilitatea dentinara

Pacientii care apeleaza la un tratament de albire pot simti uneori o anumita sensibilitate la nivelul dintilor si al gingiilor pe durata catorva saptamani. In principiu, acesta senzatie neplacuta ar trebui sa dispara cu timpul.

Sfatul medicului

Indiferent de rezultatul pe care vrei sa-l obtii si de metoda pentru care ai optat (la cabinet sau la domiciliu), intotdeauna trebuie sa consulti un medic stomatolog. In functie de istoricul medical al danturii (tratamente survenite in trecut, lucrari recente, infectii, sensibilitate dentara ), medicul va putea sa determine cu precizie motivul degradarii culorii dintilor si metoda cea mai potrivita de albire care sa dea cele mai bune rezultate.

Pe de alta parte, daca iti doresti o nuanta mult diferita de cea naturala, este recomandat sa apelezi la un specialist. Produsele pe care acesta le va utiliza sunt foarte concentrate si trebuie dozate corect. Este important de stiut ca acest tip de tratament este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor.

De retinut: daca nu iti place culoarea naturala a dintilor tai, nu incepe sa te speli pe dinti cu produse abrazive care pot subtia smaltul dentar. Dintii nostri sunt niste organe vii, au radacini si nervi, de aceea sunt sensibili la temperaturi extreme. Acestia se modifica odata cu trecerea timpului, culoarea lor depinzand de mai multi factori.

 

Sfaturi utile pentru pastrarea unui zambet stralucitor

 

  • De fiecare data dupa ce ai baut cafea, cola sau vin rosu, clateste-ti gura cu apa;
  • Opteaza pentru un ten usor bronzat, aplicand pe intreaga fata si gat o pelicula foarte fina de fond de ten sau pudra autobronzanta, pentru a scoate in evidenta albul dintilor si evita luciul auriu, care nu face decat sa amplifice si mai mult nuanta galbena a dintilor;
  • Nuanta rujul este importanta in ceea ce priveste stralucirea dintilor tai. Opteaza pentru tonuri reci de roz sau rosu si evita glosurile cu particule stralucitoare in tonuri de auriu;
  • In afara de o igiena bucala riguroasa, mergi la medicul stomatolog periodic pentru efectuarea unui detartraj dentar.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare