Frumusete & Ingrijire

#mezoterapie scalp #tricoscopie #skinmed clinic #dr. Amalia Anghel #terapia vampir # dermatologie bucuresti #caderea parului #alopecie

Caderea parului: factori si metode de tratament

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti ne prezinta cauzele caderii parului si ce putem face pentru a ameliora / stopa acest fenomen nedorit.

Principalii factori ai caderii parului

Varsta. O data cu inaintarea in varsta, parul devine mai subtire, friabil si se observa chiar si o rarire a firelor de par.

Stresul. Un alt factor important in caderea parului este stresul. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vascularizatiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen, nutrienti si inhibarea cresterii.

Dieta. O dieta saraca poate conduce la deficiente de anumiti nutrienti (proteine, fier, zinc, vitamine), care conduc la anomalii ale metabolismului, dar si la nivelul folicului pilos si automat la caderea parului.

Sarcina si nasterea. Datorita cresterii nivelului de estrogeni circulanti, in timpul sarcinii se noteaza o fortifiere a foliculilor pilosi, cu tranzitie spre faza dormanda a unui numar important, iar dupa nastere (la aproximativ 3-4 luni), datorita normalizarii nivelului hormonal, se descrie o cadere tranzitorie a parului.

Factorii poluanti. Aerul, poluantii si mineralele din apa, efectele fototoxice solare induc imbatranirea cutanata si distrugerea subsidiara a unora dintre foliculilii pilosi.

Obiceiurile de ingrijire. Parul prins in „coada de cal”, placile de par, chimicalele continute in fixative, pieptanatul/periatul excesiv si brutal, masajul dur la nivelul scalpului, toate acestea contribuie, prin efect mecanic, la deteriorarea cuticului si ruperea firelor de par.

Tricotilomania. Acesta este un obicei compulsiv de tragere/smulgere a firelor de par.

Modificarile sezoniere. Cadere tranzitorie de la sfarsitul lui august-noiembrie, reversibila, cauza fiind incetinirea procesului de crestere.

Medicatia. Medicatia cardio-vasculara, dislipidemianta, anti-diabetica, contraceptiva, substitutia hormonala, chimioterapia, corticosteroizii, anti-acneica, anticoagulante, allopurinol, etc.

Patologia tiroidiana (hipo/hipertiroidism). Hormonii tiroidieni sunt metabolizati si implicati in procesele desfasurate la nivelul majoritatii tesuturilor din organism, inclusiv al foliculului pilos. Astfel excesul devine nociv, iar deficitul implica o insuficienta, conducȃnd la subtierea firelor de par; sunt asociate cu manifestari sistemice importante si un pattern caracteristic de localizare (frontal in hipotiroidie si temporal in hipertiroidie); alte patologii implicate: diabet, insuficienta renala, insuficienta hepatica, neoplaziile cutanate.

Terapii si metode de tratament

“Indiferent de cauza, primul pas spre vindecare il constituie un diagnostic corect. La Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti, exista un aparat special, care realizeaza o serie de fotografii in detaliu ale firului de par, relevand problemele de substrat anatomic. Daca vorbim despre tratamente, putem aminti de mezoterapie sau de terapia vampir, cele mai eficiente tratamente existente in prezent pe piata”, spune Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie.

Tricoscopia, cea mai eficienta metoda de diagnosticare

Tricoscopia este o metoda de evaluare imagistica, nonivaziva, in vivo a parului si scalpului si este folosita pentru diagnosticul afectiunilor parului si scalpului. Metoda de investigatie este bazata pe dermatoscopie. Tricoscopia https://www.skin-med.ro/analiza-firului-de-par/ vizualizeaza parul si structurile scalpului cu ajutorul unei camere speciale care mareste pana la 70 de ori si stocheaza imaginile preluate. “Cu ajutorul tricoscopiei se pot observa modificari ale firelor de par, vaselor de sange, a unor tipare ale pigmentului scalpului si pielii interfoliculare pe baza carora se pune un diagnostic corect.”, explica medicul Amalia Anghel.

Cand se foloseste tricoscopia?

Tricoscopia se foloseste cand pacientul se confrunta cu o cadere accentuata a parului, insotita sau nu de rarirea/disparitia parului, pentru diagnosticul alopeciilor cicatriciale sau noncicatriciale: alopecie androgenetica, alopecia areata, efluviu telogen, tinea capitis, tricotilomania, lichen planpilar, lupus eritematos.

Mezoterapia scalpului impotriva alopeciei

Mezoterapia este o metoda non-chirurgicala, minim-invaziva, care presupune administrarea directa a substantelor medicamentoase la nivelul zonelor afectate de caderea parului.

Un complex de substante farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substante bioactive etc.) adaptat fiecarui pacient si fiecarei forme de alopecie in particular, este injectat intradermic la nivelul zonelor afectate.

Micro-intepaturile sunt putin dureroase, iar substantele medicamentoase difuzeaza treptat in toata aria anatomica tratata. Acele folosite sunt extrem de mici ca si lungime (2-4 mm) si foarte subtiri. De asemenea, se folosesc seringi de 1 ml, pentru ca presiunea cu care se injecteaza cocktailul de substante sa nu fie prea mare si sa produca durere.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti: “Numarul sedintelor si frecventa cu care acestea se realizeaza sunt stabilite de catre medicul dermatolog, in relatie directa cu diagnosticul si este adaptat in functie de raspunsul pacientului la aceasta procedura. In medie sunt recomandate 5-7 sedinte, efectuate la 7-14 zile distanta. Este o procedura de scurta durata (30-45 minute), sigura, care nu necesita anestezie locala sau o alta pregatire din partea pacientului. Reactiile adverse sunt minime si sunt reprezentate cel mai frecvent de un minim disconfort la locul intepaturii, care trece in 2-3 ore maxim.”.

Mezoterapia este o metoda de tratament noua in sfera bolilor dermatologice ce poate avea efecte notabile in toate formele de cadere a parului si, mai mult, poate da rezultate in cazurile in care terapiile clasice au esuat, sau asociata acestora pentru unele cazuri.

P.R.P. (terapia vampir) - o metoda 100% naturala

PRP (Platelet Rich Plasma) sau terapia cu Plasma Proprie imbogatita cu Trombocite, numita si Terapie Vampir reprezinta o procedura medicala de reintinerire cutanata (a pielii) prin refacerea structurii ei. Metoda consta in recoltarea sangelui (venos) de la pacient si procesarea acestuia cu ajutorul unui aparat care foloseste forta centrifuga. Astfel, prin centrifugare, celulele rosii (eritrocite) sunt separate de plasma si, practic, se obtine o plasma autologa bogata in trombocite. Aceste trombocite sunt celule care contin factori de crestere si reparare tisulara, care se elibereaza in mod normal de organism pentru a vindeca tesutul lezat.

“Prin metoda descrisa mai sus, la Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti, realizam un concentrat in mod “artificial” folosind o eprubeta speciala, care contine un strat separator de gel ce permite ca doar plasma cu trombocite sa ramana disponibila pentru a fi extrasa cu seringa. Factorii de crestere reprezinta rezervorul fiziologic al organismului ce sta la baza proceselor reparatorii ale tesuturilor. Plasma astfel obtinuta este reinjectata in zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ 1 cm. distanta, cu acoperire integrala a zonei de lucru. Alegerea unei optiuni terapeutice/tratament trebuie sa fie personalizata pentru un rezultat cat mai eficient, iar acest lucru se poate realiza numai dupa un diagnostic corect al tipurilor de alopecii. Este important sa retinem ca in timpul consultatiei, medicul va stabili daca aceasta procedura este indicata si sigura pentru dumneavoastra. Aceasta procedura anti- caderii parului nu se adreseaza femeilor insarcinate si pacientilor ce prezinta anumite probleme de sanatate asociate.”, subliniaza Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.

Mai multe detalii: https://www.skin-med.ro/scalp-par/

FOTO: skin-med.ro/

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare