Frumusete & Ingrijire

#ingrijire piele #ingrijire par

Alimente cu rol nutritiv pentru piele si par: Intelegerea nutritiei externe

Nutritia inseamna sa iti hranesti corpul cu alimentele si substantele nutritive potrivite. Totusi, unii oameni uita ca si pielea si parul au nevoie de hrana si ca acestea joaca un rol important in sanatate si starea de bine generala.

Pielea este cel mai mare organ al corpului si actioneaza ca prima bariera in calea patogenilor din mediu. Pielea indeplineste si functia de protectie impotriva pierderilor de lichide din interiorul organismului, astfel ca este necesar sa o hranim si sa o protejam impotriva razelor ultraviolete. In mod similar, parul asigura protectie termica si ne protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete.

Despre acest subiect ne poate da mai multe sfaturi Laura Chacon-Garbato, Director in educatie nutritionala la nivel global in cadrul Herbalife Nutrition, rolul ei fiind acela de a instrui si educa distribuitorii independenti din intreaga lume cu privire la abordarea holistica a companiei in materie de sanatate si wellness.

Ce este nutritia externa si de ce este importanta?

„Nutritia externa” inseamna pentru noi mentinerea sanatatii pielii si a parului. Asa cum inima, creierul si sistemul muscular au nevoie de o nutritie adecvata pentru asigurarea sanatatii pe termen lung, pielea si parul au nevoie la randul lor de substantele nutritive potrivite pentru a-si putea indeplini functiile: protectie, reglare termica, perceptie senzoriala, secretie.

Cu siguranta nu este o noutate faptul ca nutritia la interior si nutritia la exterior sunt strans legate intre ele.

Alimentatia afecteaza sanatatea pielii si parului

Starea pielii si a parului este afectata de alimentatie, varsta si conditiile de mediu. Nu poti controla unii dintre acesti factori - cum ar fi imbatranirea sau conditiile climatice - insa iti poti gestiona alimentatia astfel incat sa iti mentii sanatatea pielii si a parului.

Proteinele, antioxidantii, vitaminele si colagenul te pot ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea pielii si a parului. Persoanele cu o piele si un par care arata bine au de regula obiceiuri zilnice sanatoase!

Iata cateva dintre alimentele si substantele nutritive pe care Laura Chacon-Garbato le recomanda pentru o piele si un par care radiaza de sanatate si stralucire:

Consuma alimente bogate in proteine pentru repararea celulelor.

Fiecare celula are nevoie de proteine pentru a-si mentine vitalitatea. Proteinele sunt principalul material utilizat pentru „inlocuirea” celulelor uzate sau moarte. Muschii, parul, unghiile, pielea si ochii sunt formate din proteine. O alimentatie saraca in proteine, pe parcursul mai multor luni, poate duce la pierderea stralucirii pielii, subtierea parului si riduri mai accentuate decat ar fi normal pentru varsta cronologica.

Includerea proteinelor in alimentatie, din surse precum carne de pui, alte tipuri de carne, peste, soia sau tofu te poate ajuta sa rezolvi aceste probleme. Shake-urile proteice pentru inlocuirea meselor sunt, de asemenea, surse extraordinare de proteine.

Suplimenteaza aportul de vitamine A, C si E.

Desi proteinele sunt esentiale pentru sanatatea pielii si a parului, vitaminele cu proprietati antioxidante - precum vitamina A, C si E – sunt, de asemenea, esentiale.

Deficientele acestor micronutrienti pot afecta sanatatea pielii. Pielea prezinta semne de stres oxidativ, iar antioxidantii au proprietati dovedite de protejare a pielii impotriva acestor deteriorari oxidative.

Iata cum vitaminele A, C si E sustin nutritia la exterior:

Vitamina A

Exista doua tipuri de vitamina A: retinoizi (vitamina A preformata) si carotenoizi. Ficatul le converteste in retinol, care stimuleaza productia de celule noi si previne pierderea parului.

Surse bune de vitamina A sunt fructele si legumele bogate in pigmenti galbeni pana la rosii, precum si legumele cu frunze verzi.

Vitamina C

Vitamina C este esentiala pentru producerea de catre organism, in mod natural, a propriului colagen. Cand exista o deficienta de vitamina C, se produce colagen instabil, cu o structura slaba pentru repararea tesuturilor. Vitamina C este implicata si in formarea anumitor lipide care contribuie la reconstructia epidermului - stratul exterior al pielii - atunci cand acesta este deteriorat.

Surse bune de vitamina C sunt citricele, precum portocale si lamai, ardei, capsune, broccoli si kale.

Vitamina E

Vitamina E functioneaza ca un antioxidant puternic, datorita abilitatii sale de a expulza rapid radicalii inainte de a reactiona cu alte lipide, punand capat propagarii proceselor oxidative la nivelul membranelor. In plus, vitamina E contribuie la intarirea functiei de bariera a pielii.

Surse bune de vitamina E sunt semintele de floarea soarelui, migdalele, arahidele, dovleacul si ardeiul gras rosu.

Un supliment zilnic cu multivitamine este o alta modalitate excelenta de a te asigura ca pielea ta primeste micronutrientii de care are nevoie pentru un aspect sanatos.

Incearca alimente si suplimente bogate in colagen

In timpul procesului de imbatranire, care incepe in jurul varstei de 25 de ani, pielea sufera din cauza unei pierderi progresive de lichide si se usuca tot mai mult. Astfel, dermul se subtiaza, tesuturile conjunctive isi pierd fermitatea si elasticitatea, incep sa apara ridurile iar pielea incepe sa se lase.

Colagenul din corpul uman reprezinta intre 25 si 30% din proteinele totale, din care aproximativ 75% este colagen din piele. Colagenul este situat in principal in tesutul conjunctiv si este responsabil de asigurarea fermitatii dermului.

Printre alimentele bogate in colagen se numara legumele cu frunze verzi, legumele rosii si galbene, fructele de padure, citricele, pestele, carnea de pui, albusul de ou, avocado, soia, fasolea si ceaiul alb.

Colagenul este disponibil si sub forma de supliment alimentar. Colagenul hidrolizat - un tip de colagen ce poate fi absorbit cu usurinta in fluxul sangvin atunci cand este consumat sub forma de supliment - poate creste elasticitatea si densitatea pielii, reduce ridurile si netezi pielea.

Si mai ales, nu uita de hidratare!

Stiai ca o mare parte din tesutul pielii este alcatuit din apa? Aproximativ 25 - 30%. Din acest motiv, este important sa bei multe lichide pentru a evita uscarea si deshidratarea pielii.

Dupa cum vezi, nutritia joaca un rol vital in sanatatea pielii si a parului. Este cea mai buna modalitate de a arata si de a te simti extraordinar. Cand iti hranesti corpul din interior spre exterior, cu alimentele si substantele nutritive potrivite, corpul tau iti va multumi cu o piele si un par pline de tinerete si stralucire, iar tu te vei bucura de o stare de bine optima si mai multa incredere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare