Frumusete & Ingrijire

Absorbante sau tampoane?

In perioada menstruatiei, nicio femeie nu se simte confortabil si incearca sa foloseasca produsul de igiena intima pe care il considera cel mai potrivit. Insa, majoritatea se intreaba care este totusi cel mai sanatos pentru organism: absorbantul sau tamponul?

 

Se pare ca parerile sunt impartite in sensul ca sunt femei care considera ca tampoanele sunt cele mai bune , in timp ce altele sunt pe deplin nemultumite de acestea.

Avantaje si dezavantaje

Absorbantele - sunt create asa incat sa fie folosite extern si sunt prevazute cu o parte adeziva care se lipeste de partea interioara a slipului. Pe piata exista mai multe tipuri de absorbante, in functie de cantitatea de scurgeri menstruale.

Astfel, absorbantele mai mari pot fi utilizate la inceputul menstruatiei, iar absorbantele de mai mica dimensiune vor fi utilizate spre sfarsitul perioadei. Este indicat ca acestea sa fie schimbate dupa maximum 5-6 ore, in functie de fiecare persoana in parte. Acestea se vor arunca numai la cosul de gunoi, dupa ce au fost invelite in ambalajul lor special.

Dezavantajele absorbantelor sunt acelea ca nu sunt foarte confortabile. De asemenea, in scurt timp de la aplicare degaja un miros urat, ceea ce creeaza o senzatie de disconfort, iar plasticul poate provoca iritatii.

Tampoanele. La fel ca si absorbantele, tampoanele sunt de diferite marimi. Acestea se introduc in vagin pentru a absorbi sangele, insa in interiorul organismului. Firul rezistent care se gaseste la capatul tamponului va ajuta sa-l scoateti cu usurinta, dupa cel mult 6-7 ore de la aplicare. Unele tampoane sunt prevazute cu tuburi pentru a va ajuta sa le introduceti corect si usor in vagin.

Avantajele acestora sunt lejeritatea in miscare, usurinta cu care pot fi folosite in situatii diferite (plaja, mare, imbracaminte sumara, gimnastica). Dezavantajele tampoanelor sunt de cele mai multe ori: alergie insotita de iritatie in zona vaginului, temperatura, diaree, incomodare in cazul unor femei. De asemenea, materialul din care sunt confectionate – vascoza – si compusul chimic pentru inalbire - dioxinul - pot provoca infectii serioase.

Atentie: Gradul de absorbtie este foarte important, caci daca folosesti un tampon prea mare pentru nevoile tale nu se va imbiba si vei avea probleme la extragerea lui, din cauza rigiditatii. Daca, din contra, tamponul nu face fata scurgerilor, in foarte scurt timp lichidul se poate prelinge pe langa el si te poti pata..

Medicii recomanda alternarea tampoanelor cu absorbantele, astfel daca intr-o luna ati folosit tampoane, in perioada menstruala urmatoare folositi absorbante. Daca apar alergii sau alte simptome in timpul utilizarii acestora nu le mai folositi si consultati un medic.

Daca vreti sa stiti care sunt parerile femeilor in legatura cu alegerea absorbantelor sau a tampoanelor, puteti intra pe forum.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare