Frumusete & Ingrijire

#sanatate #sanatate vara # mituri sanatate

5 mituri de sanatate legate de vara si adevarul din spatele lor

Este rau sa inoti dupa o masa copioasa? Dar sa lasi zgarieturile sa se vindece fara bandaj? Te vor intepa mai multi tantari daca ai sangele dulce? Probabil ca odata a existat un sambure de adevar in spatele acestor sfaturi, dar multe dintre aceste sugestii pentru sezonul estival sunt cu totul depasite.

1. Arsurile solare sunt vindecate cu ajutorul untului

Mitul potrivit caruia arsurile solare se vindeca cu ajutorul untului este cat se poate de fals. "Untul este doar un hidratant, fara proprietati de vindecare a arsurilor", spune Margaret E. Parsons, profesor doctor in dermatologie la Universitatea din California.

Exista insa un alt remediu mult mai bun. "Compresele cu gheata zdrobita si lapte alina durerea", afirma ea. "Gheata este anti-inflamatoare, iar laptele nu este acid, asadar nu va irita pielea. Ibuprofen, un alt anti-inflamator, luat cu apa este de asemenea de ajutor. Apoi, la o zi sau doua dupa ce pielea si-a mai revenit, hidratati-o intens", adauga Parsons. In cazul in care arsura se inrautateste, aparand basici sau umflaturi, consulta un doctor specialist.

2. Apa sarata de mare vindeca ranile

Desi doctorii folosesc solutii saline, nu ar trebui sa pui apa de mare pe zgarieturi sau rani. "Ceea ce folosim noi este apa purificata ce contine sare precum cea produsa de corp", explica Sandra Fryhofer, fost presedinte al Colegiului American de Medicina. Apa sarata din mare chiar poate irita o rana si poate contine bacterii care cauzeaza infectii. Dr. Fryhofer recomanda curatarea zgarieturilor si a taiaturilor cu apa curata – apa de la robinet este buna pentru majoritatea ranilor – si sapun cu ph neutru.

3. Bronzarea la solar previne arsurile solare

Nu este cu totul neadevarat. "Exista tipuri de piele care nu vor fi afectate de soare atat de tare daca sunt deja bronzate la solar", spune dr. Parsons. Dare nu te baza pe aceasta. "Este o impresie falsa deoarece bronzul dauneaza, fie ca pielea se arde sau nu", mai spune Parsons. Aceasta se intampla pentru ca razele ultraviolete de la soare sau solar modifica ADN-ul celulelor, putand provoca cancer de piele.

4. Prea mult aer conditionat iti poate face rau

Acest mit isi are radacinile in prima parte a secolului XX, cand cercetatorii au studiat cum temperatura scazuta iti poate afecta membranele cavitatii nazale. Ei au afirmat ca aceasta ar reduce rezistenta organismului la infectii. Astazi stim ca o raceala nu este neaparat provocata de aerul conditionat.

In schimb, aerul conditionat poate cauza alergii, asa ca ar fi bine ca sistemul de ventilatie sa fie curatat o data la sase luni.

5. Tantarii inteapa oamenii cu "sange dulce"

"Exista dovezi ca anumiti oameni sunt mai expusi intepaturilor de tantari", spune dr. Fryhofer, dar nu neaparat din cauza ca sangele lor are un gust mai bun. Cei care au grupa sanguina O emit un miros care atrage tantarii si aceasta ii face mai vulnerabili.

Pentru a scapa de aceste insecte enervante, incearca sa porti bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi si sa folosesti substante care indeparteaza tantarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare