Frumusete & Ingrijire

4 mituri spulberate despre chirurgia plastica

Chirurgia plastica este un domeniul medical in care cliseele si miturile abunda si sunt adesea luate frecvent drept adevaruri. Stiai, de pilda, ca chirurgia plastica are o componenta estetica redusa, accentul fiind pus pe partea de reconstructie? Pentru ca sanatatea ta sa nu aiba de suferit, este important, asadar, sa fii la curent cu cele mai comune mituri despre chirurgia plastica si adevarul din spatele lor.

1 Liposuctia este o metoda eficienta de a scapa de kilogramele in plus

Acesta nu este nimic altceva decat un mit, motivul principal fiind acela ca liposuctia are scopul de a indeparta tesutul adipos din zone specifice ale corpului, nu de pe intreaga sa suprafata.

Este adevarat faptul ca liposuctia este o interventie chirurgicala folositoare in cazul persoanelor obeze, care au acumulat grasime in exces in anumite parti ale corpului. Insa, chiar si asa, o astfel de interventie din sfera chirurgiei plastice nu te ajuta sa elimini mai mult de circa 4,5 - 5,5 kg.

In consecinta, liposuctia nu poate inlocui un stil de viata sanatos, din care sa nu lipseasca consumul de fructe si legume si activitatea fizica regulata. In conditiile unui astfel de stil de viata, kilogramele sunt eliminate uniform, de pe suprafata intregului trup.

2 Chirurgia plastica nu lasa urme vizibile

Chirurgia plastica are si o componenta cosmetica, de diminuare a aspectului cicatricelor. Insa indepartarea lor definitiva nu este posibila, sustin medicii specialisti.

Explicatia este simpla: orice modificare la nivelul pielii (taietura, arsura etc.) lasa in urma ei o "amprenta", sub forma unei cicatrice. In unele cazuri, urmele sunt foarte putin vizibile. In alte cazuri, este necesara interventia chirurgicala cosmetica pentru a le reduce aspectul. Acest rationament este valabil si in cazul interventiilor chirurgicale propriu-zise: inciziile realizate cu bisturiul lasa, la randul lor, urme.

3 Implanturile mamare sunt definitive

Intocmai ca orice alt implant de natura artificiala, si cele mamare prezinta un termen de valabilitate - de regula, 10-15 ani -, la expirarea caruia acestea ar trebui inlocuite.

De asemenea, pe langa inlocuirea implantului propriu-zis, specialistii in chirurgie plastica recomanda si realizarea unor proceduri de intretinere (lifting mamar etc.), necesare odata cu inaintarea in varsta. Acestor proceduri li se poate adauga, la recomandarea medicului, o noua interventie chirurgicala la nivelul sanilor.

4 Expunerea la soare trebuie evitata dupa o interventie chirurgicala

Recomandarile facute de medic pentru fiecare caz in parte sunt esentiale in astfel de situatii, insa, de regula, evitarea expunerii la soare dupa o procedura de chirurgie plastica nu este necesara.

Totusi, sustin specialistii, este important ca, imediat dupa interventie, expunerea zonei in cauza la influenta razelor UV sa fie limitata, intrucat poate determina intarzierea refacerii pielii si, totodata, inrosirea cicatricelor.

Nu in ultimul rand, specialistii recomanda folosirea unor creme cu factor de protectie solara de fiecare data cand pielea - indiferent daca a fost supusa unei interventii de chirurgie plastica sau nu - este expusa in bataia razelor UV, in vederea diminuarii riscului de instalare a cancerului de piele, dar si a imbatranirii premature a tegumentului.

Foto: drlesliestevens.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului