Frumusete & Ingrijire

#maini #igiena #microbi #boli #sapun #gripa porcina #gripa #hepatita #spalatul mainilor

10 sfaturi pentru o igiena corecta a mainilor

Mainile sunt un vector de contaminare foarte mare. Atat in viata cotidiana, cat si in cea profesionala, mainile atrag si ulterior imprastie numerosi microbi si germeni, transmitatori de boli.

Pentru a evita declansarea anumitor afectiuni grave precum gripa( in special gripa porcina care continua sa faca victime), hepatita A, meningita, diareea, infectiile oculare, alergiile si micozele, este suficient sa adopti gesturi simple pentru o igiena corecta a mainilor. spalatul mainilor corect este imperios necesar.

1. Inmoaie-ti bine mainile in apa

Este esential ca mainile tale sa fie bine inmuiate in apa calda pentru a permite curatarea eficienta si patrunderea sapunului. Insista atat la nivelul palmelor, al degetelor cat si la nivelul unghiilor. Este indicat sa folosesti apa calda pentru a ajuta la desprinderea celulelor moarte si a bacteriilor.

2. Foloseste un sapun adaptat nevoilor tale

Pentru spalare frecventa, este recomandat sa folosesti un sapun lichid bland, cu pH neutru. Daca vrei sa previi uscarea mainilor alege un produs pe baza de glicerina care sa-ti hidrateze mainile in profunzime. Daca esti la serviciu sau intr-un loc public evita sa folosesti sapunul solid. Acesta poate fi o adevarata sursa de microbi.  

3. Efectueaza gesturile corecte

Odata pielea bine inmuiata si clabucul gata facut, partea tehnica incepe. Freaca bine mainile si insista asupra tuturor suprafetelor, de la varful degetelor, pana la incheieturile mainilor. Nu te grabi, pentru ca risti sa te speli superficial si sa nu indepartezi toate bacteriile.

4. Foloseste o periuta

Odata pe zi sau chiar mai des daca se impune (lucrezi intr-un mediu cu multa mizerie, praf), curata-ti unghiile cu o periuta speciala pentru acest scop, care are perii foarte subtiri si rigizi pentru a intra in cele mai stramte locuri. Chiar daca unghiile tale sunt scurte, dar mai ales daca sunt lungi, freaca-le usor cu periuta imediat dupa aplicarea sapunului. Poti utiliza chiar o periuta de dinti mai veche.

5. Clateste-te foarte bine

Clateste-te bine cu apa multa, la inceput calda si din ce in ce mai rece, pentru a nu lasa nicio urma de sapun pe maini.

6. Usuca mainile cu grija

Pentru a indeparta excesul de apa de pe maini este recomandat sa folosesti un prosop de hartie, pe care ulterior sa-l arunci. Evita sa-ti usuci mainile la uscatorul electric, pentru ca acestea au strans de-a lungul timpului numeroase bacterii si nu fac decat sa le imprastie pe mainile tale curate.

7. Spala-te eficient in momentele cheie

Este inutil sa te speli pe maini daca imediat pui mana pe animale sau te apuci de gradinarit. Daca stii ca ai de facut cateva lucruri ce solicita munca fizica in mizerie si praf, este de preferat sa mai astepti, dupa care sa te cureti eficient mai ales daca te pregatesti sa iei masa. De asemenea, este bine sa iti cureti mainile cu grija inainte de culcare.

8. Foloseste manusi

In cazul in care te ocupi de activitati care implica folosirea unor substante acide, toxice, nu ezita sa porti manusi. De asemenea, chiar si curatenia in gospodarie si utilizarea unor produse abrazive necesita utilizarea unor manusi de protectie pentru a evita fisurarea pielii. prin aceste mici crapaturi, bacteriile intra si se instaleaza cu usurinta. Dar, asta nu inseamna ca dupa terminarea sarcinii nu trebuie sa iti speli mainile.

9. Obligatoriu trebuie sa te speli pe maini dupa...

Situatii in care trebuie obligatoriu sa te speli pe maini sunt:

  • Inainte de a manca (indiferent ca este vorba de masa principala sau de un fruct);
  • Inainte si dupa ce ai fost la toaleta;
  • Dupa ce ai circulat cu un mijloc de transport in comun ;
  • Dupa ce ai fost intr-un spital;
  • Dupa ce te-ai intors de la serviciu etc.

10. Adopta solutii de compromis

Daca nu ai posibilitatea de a folosi apa si sapunul, poti recurge la cateva produse de curatare extrem de eficiente: servetele umede antibacteriene, gel de curatare, vaporizatoare etc. Alcoolul etilic continut de aceste produse poate inlatura microbii in doar cateva secunde, iar parfumul delicat confera mainilor tale un miros placut. Aceste produse se gasesc atat in farmacii, cat si in supermarketuri.

Stiai ca...

  • Biroul unei persoane contine peste 3.000 de bacterii pe centimetru patrat (fata de scaunul de la toaleta care contine doar 8 bacterii pe centimetru patrat)?
  • Telefonul mobil contine peste 20.000 de microbi pe centimetru patrat?
  • Majoritatea prosoapelor din materiale textile folosite pentru stergerea suprafetelor din bucatarie contin diverse culturi de bacterii foarte periculoase?
  • Robinetele de bucatarie contin mai multi microbi decat butonul de actionare a apei de la toaleta?

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare