Fructe

#fructe exotice #pomelo #citrice #cultivare pomelo

Tot ce trebuie sa stii despre pomelo

Pomelo a intrat pe piata romaneasca de cativa ani si a intrat imediat in lista fructelor preferate a multor persoane datorita gustului dulce acrisor , aspectului deosebit si continutului bogat in vitamine.

- Este un fruct din categoria citricelor, originar din Asia de Sud , iar denumirea sa stiintifica este Citrus Maxima.

- Culoarea fructelor de pomelo, la exterior, este verde deschis, cand abia s-au format si galben, cand sunt coapte. Gustul si aspectul lor seamana cu cel al fructelor de grapefrut, insa este mai dulce.

- Coaja fructelor de pomelo este groasa, iar fructele pot ajunge pana la un diametru de 15-25 cm, fiind cele mai mari fructe din familia citricelor.

- Miezul fructului este alb, roz sau rosu, iar numarul semintelor de pomelo poate fi mare sau acestea pot lipsi cu desavarsire daca fructul a fost modificat genetic.

- Fructul propriu-zis poate fi galbe, roz sau rosiatic in interior.

- Pomelo se consuma crud, ca atare, dar si in salate , gemuri, marmelade, sucuri si siropuri.

- Coaja de pomelo este un ingredient deosebit de parfumat pentru prajturi, exact ca si coaja de portocala .

- In cultura chinezeasca, fructul de pomelo este semn de prosperitate si noroc, iar celor care il consuma li se vr intampla lucruri bune.

- Coaja de pomelo este folosita la prepararea bomboanelor.

- Un sfert de pomelo are 152 de grame si contine 60 de calorii, oferind 130% din necesarul zilnic de vitamina C. Pomelo nu contine sodiu, grasime sau colesterol si este o sursa buna de potasiu. Este unul dintre putinele fructe recomandate in dietele de slabit, deoarece nu ingrasa si are multe elemente nutritive esentiale pentru organism.

- Pomelo mai poarta si denumirea de Shaddock, dupa capitanul de nava cu acelasi nume, care a raspandit in lume semintele de pomelo, descoperite in Arhipelagul Malay.

- Florile de pomelo sunt mari, au diametrul de 3-7 cm si apar singure sau in ciorchini, avamd petalele de culoarea untului.
- Pomelo se gaseste langa Marea Mediteraneana, in America tropicala si Australia, dar cele mai multe sunt concentrate in Asia de sud vest si alte tari asiatice.

- Fructele se pomelo se pastreaza excelent pentru perioade mari de timp, de aceea se exporta in tarile in care acesta nu creste in mod natural, ca Romania.

- Desi adora caldura, fructele se pomelo nu se vor mai dezvolta daca sunt expuse la peste 30 grade Celsius.

 

Cum sa ai propriul pomelo

Inmultirea acestei plante se face prin seminte. Daca te tenteaza, poti incerca si tu sa plantezi cateva seminte, desi este putin probabil sa te bucuri si de fructe prea curand. In prima faza, semintele au nevoie de un mediu umed in care sa se desfaca, deci ar fi bine sa le introduci intr-o farfurie cu un strat de vata inmuiat in apa si sa le tii la caldura constanta si o temperatura medie de 20 grade Celsius. Cand au crescut minim 2-3 centrimetri, le poti muta intr-un vas cu pamant.


Stiati ca:

Exista si nun fruct numit tangelo, adica un hibrid intre pomelo si mandarina. Are coaja mai subtire decat cea a mandarinei si este mai putin dulce.
Mandelo este si el un alt fel de hibrid, intre pomelo si mandarina, insa este mai putin raspandit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare