Fructe

# plantat capsuni #capsuni

Sfaturi pentru plantatul capsunilor toamna! Ce trebuie sa stii!

 

Capsunile se regasesc printre fructele preferate de mai toti oamenii, indiferent de zona in care locuiesc. Si asta datorita gustului practic inconfundabil, al aspectului, dar si datorita bogatiei de proprietati pe care le au.

Cateva sfaturi pentru a planta capsuni in propria gradina

Chiar daca vara a trecut iar toamna deja se instaleaza confortabil, acum este momentul cel mai bun pentru a planta si ingriji capsunile.

1. Terenul si calitatea solului.

Pentru a fi siguri ca te vei bucura pe deplin de capsuni vara viitoare, atunci este foarte important ca terenul sa fie unul bine lucrat, adica fertilizat, fie cu clasicul gunoi de grajd, fie cu fertilizant bogat in azot si fosfor. Atentie! Azotul trebuie evitat toamna pentru fertilizarea pamantului.

Mai mult, cat timp exista suficienta apa in sol, acesta va fi unul nisipos, nu argilos. Pentru a avea succes garantat, ar fi foarte bine daca ai putea opta pentru o suprafata de teren in care ai crescut leguminoase.

2. Cand trebuie sa plantezi capsunile.

Specialistii sustin ca cel mai bine este sa plantezi stolonii undeva in intervalul august – octombrie, dar nu mai tarziu de 15 octombrie! Sigur ca totul depinde si de pozitia geografica a locului ales pentru plantare, dar si de conditiile meteo. Acest interval este potrivit pentru majoritatea zonelor tarii si ofera destul de mult timp plantei sa se inradacineze si sa se pregateasca de iernat.

3. Ce fel de stoloni de capsuni trebuie sa alegi.

Tot specialistii iti recomanda ca plantarea capsunilor, in perioada toamnei, sa se realizeze din planta proaspata, nu din material pastrat la rece timp indelungat!
Este de preferat ca respectivii stoloni sa fie asezati in pamant inca din toamna pentru a favoriza intrarea rapida in vegetatie a plantei din primele zile ale primaverii.

4.Terenul trebuie pregatit inainte de plantarea capsunilor.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, inainte de a incepe sapaturile, este de a uda foarte bine terenul. Daca vremea te ajuta si ploua abundent, atunci e foarte bine. Daca nu, poti pregati terenul cu o zi, doua inainte prin udarea acestuia in mod constant.

5. Radacinile nu trebuie inghesuite.

Pentru ca radacinile capsunilor sa stea drepte in pamant și nu inghesuite sau indoite, atunci este imperios necesar ca gaurile de plantare sa fie suficient de adanci. Foarte important de stiut este faptul ca mugurele central al plantei sa fie deasupra solului.
In plus, distanta dintre stoloni trebuie sa fie suficient de mare incat sa asugure spatiu suficient pentru circulatia aerului. Concret, specialistii sustin ca stolonii pot fi asezati la o distanta de minimum 25 de centimetri, pe randuri situate la o distanta de 35-40 de centimetri.

La final, dupa plantare, de asemenea terenul trebuie udat din abundenta.

6. Cum trebuie sa tratezi capsunile iarna.

Daca plantarea se va face corespunzator, ingrijirea lor, pe perioada sezonului rece, nu va necesita o foarte mare atentie. Buruienile, frunzele si alte elemente naturale care isi fac aparitia in zona capsunilor nu trebuie musai indepartate. Si asta pentru ca totul va capata un rol de protectie al solului. Acelasi lucru este valabil si in cazul zapezii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare