Fructe

#coacaz #agris #zmeur #mure

Sfaturi pentru culturile de mure, agris, zmeur, coacaz

Fructele reprezinta o alegere foarte sanatoasa, atat in alimentatia copiilor, cat si in alimentatia adultilor. Acestea contin foarte multe vitamine, minerale, antioxidanti naturali, substante care ajuta la obtinerea si mentinerea unei stari de sanatate foarte bune. De aceea, foarte multi agricultori sau persoanele care dispun de o suprafata suficient de mare de pamant, incat sa poata planta fructe pentru consum sau pentru comert, decid sa aleaga culturile de mure, agrise, zmeura sau coacaze. Aceste plante nu necesita o atentie deosebita, sunt roditoare si reprezinta o investitie excelenta.

1. Murele

Murele sunt fructe pe care persoanele interesate le pot cultiva foarte usor. O data plantat, murul poate rodi chiar in propria curte, fara a fi necesar un spatiu special amenajat. Sunt mai multe specii de muri, inclusiv murii fara spini, care sunt foarte usor de recoltat si de intretinut, fiind o alegere excelenta a celor ce doresc sa investeasca intr-o asemenea afacere. Murii cresc in aproape orice zona geografica a tarii, au fructe gustoase si sanatoase, fiind introdusi in culturi tocmai din cauza cerintei mari pe piata. Fructele se pot consuma proaspete sau sub forma de dulceata sau sirop.

Murul poate fi plantat aproape in orice forma de vegetatie. Acesta rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius, dar si +34 de grade Celsius (temperaturile prea ridicate pot duce la deprecierea fructelor). Murul necesita soluri profunde, foarte bine aerisite, fertile si cu o textura argiloasa.

Plantarea murului se face destul de devreme, dupa ce pericolul de inghet trece. Conditiile climatice din tara determina plantarea murului in timpul toamnei, prin drajoni sau butasi. Pentru favorizarea prinderii arbustilor de mur, acestia se aseaza in gropi cu dimensiuni de aproximativ 40 cm adancime, 40 cm latime si 40 cm lungime. Se lasa distanta de doi metri intre randuri si un metru jumatate intre plantele de pe rand. Cu o adancime de plantare de 30 de cm, radacinile butasului se aseaza pe stratul de la baza gropii format din pamant galben, apa si balegar si se acopera cu pamant.

Intretinerea culturilor de mur este simpla. Se recomanda irigarea si fertilizarea suplimentara a murului. Fertilizarea se face la doi ani dupa plantare prin aplicarea ingrasamintelor si gunoiului de grajd, urmand ca fertilizarea sa fie facuta apoi anual. Se aplica udari constante in zonele in care nu este asigurata norma de 700 mm/an de precipitatii.

Murul necesita ingrijiri suplimentare, minim 2-3 prasile anual, deoarece aceasta planta nu suporta buruienile. Se pot aplica erbicide daca solul este afectat puternic de buruieni. Se va tine cont si de bolile precum rugina murului, dar si de daunatori precum musulita galicola a lastarilor, paduchele sau acarianul eriofid al murului in intretinerea culturii.

Murele se recolteaza esalonat, dimineata, pe o perioada de 20-50 de zile, in functie de soi, se depoziteaza in spatii frigorifice la temperaturi de 1-2 grade Celsius pe o perioada de maxim 4-5 zile.

2. Agris

Agrisul este un arbust fructifer ale carui fructe sunt benefice consumului uman, fiind pline de vitamine si minerale. Acest arbust se poate planta in zone cu un sol fertil, usor, cu elemente minerale, cu apa freatica sub 1.2 metri, in zone unde cad anual minim 700 mm de precipitatii, fiind o planta ce nu suporta excesul de umiditate din sol, solurile saturare si nici soarele puternic.

Agrisul se va planta la finele lunii octombrie, dar si primavara devreme, cu o distanta intre plante de 1 metru si intre randuri de 3 metri. Se recomanda fasonarea radacinilor si mocirlirea acestora, dupa care planta va fi introdusa in sol. Intretinerea solului se face cu atentie, terenul trebuie curatat, prasit manual sau mecanizat, se pot aplica erbicide si se recomanda folosirea metodelor de irigare prin aspersiune sau picurare in mod constant. Fertilizarea suplimentara cu ingrasaminte chimice si naturale este, de asemenea, necesara.

Se vor combate daunatorii si bolile prin aplicarea de tratamente specifice, iar recoltarea se va realiza in functie de destinatia productiei. Cei care le recolteaza pentru procesare, pot incepe in luna mai, iar cei care le recolteaza pentru consum, atunci cand fructele ajung la maturitate. Conditiile de depozitare sunt de cateva zile la temperaturi de 1-2 grade Celsius.

3. Zmeur

Zmeurul este un arbust fructifer sub forma de tufa, cu tulpini drepte si arcuite la varf, cu lastari taratori, avand fructe cu o aroma deosebita si un continut complex de vitamine. Zmeurul se planteaza in sol bogat in humus, aerat si permeabil, in locuri unde precipitatiile depasesc 700 mm pe an. Zmeurul se planteaza toamna, in lunile septembrie-octombrie sau primavara devreme, in gropi cu o adancime de 30-40 cm.

Lucrarile de intretinere a culturii de zmeur se realizeaza din cauza ca acest arbust creste dezordonat, asadar, se recomanda palizarea plantatiei prin sistemul format din sarme si spalieri. Specialistii recomanda alegerea unui sol bine afanat si fara buruieni pentru culturile de zmeur, pe care se aplica pana la 3 prasile pe an, dar si erbicide pentru a impiedica buruienile sa creasca.

Zmeurul necesita irigatie si fertilizare suplimentara cu ingrasamant chimic, dar si natural.

Recoltarea fructelor se face pe o perioada de 20-30 de zile si din cauza ca sunt foarte perisabile, nu pot fi depozitate mai mult de cateva zile la temperaturi de 1-2 grade Celsius.

4. Coacaz

Coacazul este un arbust rustic cu o capacitate de productie foarte mare, care poate fi plantat, dar poate sa creasca spontan in zonele montane. Se va planta in solul fertil, adanc, argilos, drenat, in locuri in care temperatura medie anuala este de 7-9 grade Celsius. Coacazul trebuie plantat in zone putin poluate, la o adancime de 30 de cm, la distanta de trei metri intre randuri si un metru intre plante.

In primii ani de la plantare se vor realiza taierile de formare, urmand ca lucrarile de intretinere sa se realizeze prin prasile repetate. Aceasta specie necesita irigare, daca necesarul de apa nu este asigurat anual, de 400-500 de metri cubi pe hectar. Fertilizarea suplimentara a terenului se face cu gunoi de grajd, dar si cu ingrasamant complex.

Fructele se recolteaza in mod esalonat, atunci cand ajung la maturitate, pe timp racoros si uscat, dimineata. Se pun apoi in ambalaje mici si se depoziteaza in incaperi racoroase timp de 10 zile si in incaperi cu atmosfera controlata, o luna.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului