Fructe

#fructe plaja #fructe #taiere pomi #meri # peri #puieti

Reguli de taiere pentru meri si peri

Recolta anuala de fructe depinde mult de ingrijirea corecta a pomilor fructiferi. Afla care sunt cele mai importante reguli de taiere pentru meri si peri.


Incepand din primul an de viata, taierea poate face diferenta dintre un pom sanatos si productiv si unul cu probleme. Taierea formativa a puietilor este un efort investit in intreaga viata a pomului, care isi va dezvolta apoi crengile corect.

Taierea este apoi recomandata in fiecare iarna pentru merii si perii crescuti cu coroana naturala in gradina.


Taierea puietilor de mar si par


Pentru merii si perii in varsta de un an sau doi, taierea este recomandata in perioada in care pomul nu este activ (de la caderea frunzelor pana la primii boboci), dar nu este indicat sa te ocupi de taiere in zile cu temperaturi foarte scazute.

Daca puietul este format doar din tulpina, taierea la un an se face la un nod, la o inaltime de aproximativ 75 cm pentru varietatile de marime normala si o inaltime de circa 60 cm pentru varietatile pitice.

In cazul puietilor care au deja crengi formate, se recomanda taierea la aceeasi inaltime, chiar deasupra unei crengi puternice lasand mai jos alte doua-trei crengi la distanta aproximativ egala una de alta. Se recomanda scurtarea crengilor la jumatate sau doua treimi, chiar la un nod aflat pe partea superioara.

In al doilea an de viata, se recomanda taierea tulpinii chiar desupra crengii crescute la inaltimea cea mai mare si pastrarea a alte 3-4 crengi care au crescut sanatoase, la unghiul potrivit. Daca cele mai multe crengi s-au format aproape vertical, scurteaza-le cu o treime, chiar deasupra unui nod orientat catre exterior.

La urmatoarea taiere, alege una sau doua nuiele sanatoase crescute pe fiecare creanga a marului si scurteaza-le cu o treime. Scurteaza si crengile principale cu o treime, chiar dupa o nuia sanatoasa. In total, este important sa lasi 8-10 crengi pentru formarea finala a coroanei.

Elimina mladitele care cresc catre tulpina, deoarece acesteia nu vor produce multe fructe, dar voi folosi resurse importante pentru pom pe termen lung.


Taierea de iarna a merilor si perilor


Modalitatea de taiere depinde de modul in care marul sau parul a rodit in anul precedent. Unii pomi rodesc mai mult pe tepuse, in timp ce altii sunt mai productivi pe nuiele sau mladite.

Indiferent de tipul de mar sau de par, incepi taierea prin eliminarea crengilor slabite, bolnave sau moarte. Elibereaza centrul coroanei si redue apoi crengile laterale care s-au intins prea mult. Cand tai o creanga, alege un punct chiar deasupra unei nuiele crescuta din ea, care sa aiba cel putin o treime din diametrul crengii principale.

Pentru varietatile de meri si peri care rodesc mai mult pe tepuse, taierea vizeaza o treime din lungimea acestora, chiar in punctul din care creste o nuia intr-o directie potrivita. Lasa doar cinci sau sase nuiele noi pe coroana daca acestea nu au spatiul necesar sa se dezvolte in crengi productive.

Cand marul sau parul rodeste pe mladite, taie crengile care au produs fructe in anul precedent, lasand cele mai viguroase nuiele laterale. Nu taia mladitele mai scurte de 30 cm. Taie in fiecare iarna o parte din tepuse pentru a reduce inghesuirea acestora in coroana.


Sursa foto: Q-law.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului