Fructe

#pomi fructiferi #ingrijire pomi fructiferi #ingrijire pomi

Pregateste pomii fructiferi pentru iarna

Pomii fructiferi au nevoie de cateva pregatiri pentru a supravietui perioadei de iarna. In functie de varsta acestora, sunt recomandate cateva lucrari ale arborilor fructiferi din gradina.

1 Pomii fructiferi maturi

Indeparteaza ramurile uscate ale pomilor fructiferi maturi pentru a indeparta daunatorii si a proteja copacul. Pomii fructiferi maturi, care au facut fructe, se culeg in prima jumatate a toamnei, cu exceptia soiurilor cu fructe care se culeg in ultima luna de toamna.

2 Noii pomi fructiferi din gradina

Daca vrei sa plantezi pomi fructiferi noi in gradina, acum este momentul. Toamna, acestia se planteaza in pamant la o adancime de aproximativ 30 cm. Foloseste un pamant de calitate, cu ingrasamant si apa, pentru a-l pune pe fundul gropii. Dupa ce asezi copacul si astupi groapa cu pamant, uda planta moderat.

Pe langa pomii fructiferi care se planteaza acum, se mai poate imbogati gradina cu arbusti fructiferi.

Construieste in jurul noii plante un musuroi in asa fel incat acesta sa protejeze partea inferioara a copacului sau arbustului.

3 Toaletarea pomilor fructiferi

Aduna toate frunzele cazute, fructele stricate, ramurile uscate si celelalte resturi. Dupa adunarea acestora, gramezile se ard, pentru a asigura igiena gradinii si pentru a proteja solul si pomul respectiv.

Daca exista pomi fructiferi care nu produc fructe sau sufera de o boala in stadiu avansat, acestia se defriseaza si se pot inlocui cu noi pomi fructiferi. Este indicat ca atunci cand plantezi un copac in locul altuia sa fie vorba despre acelasi tip de pom fructifer (mar inlocuit cu mar etc) si de acelasi soi.

Coroana trebuie curatata astfel incat sa fie indepartate crengile uscate, frunzele si pentru ca desimea acesteia sa fie optima. In acest mod se asigura necesarul de lumina pentru pomul fructifer respectiv, in functie de specia acestuia.

Inainte de inghetarea pamantului, de pe pomi se indeparteaza drajonii folosind o cazma. Copacul, insa, nu trebuie lovit, pentru a nu favoriza accesul daunatorilor.

4 Tratamente de protejare a copacilor fructiferi

Din luna noiembrie, cand pomii fructiferi sunt golasi, este important ca acestia sa fie tratati pentru a rezista peste iarna. In general, copacilor li se aplica tratamente fungicide pe baza de cupru. Exista tratamente fitosanitare care se aplica cu scopul de a proteja copacii de afide, acarieni, fainare, paduchi testosi, rapan etc.

O alta protectie de care au nevoie pomii fructiferi si nu numai o reprezinta protectia impotriva variatiilor mari de temperatura. Trunchiul copacilor se varuieste pentru ca acesta sa nu aiba de suferit din cauza gerului si a incalzirilor si racirilor succesive.

5 Fertilizeaza si lucreaza solul din gradina

Solul din jurul pomilor fructiferi poate fi fertilizat organic pentru ca pomii sa fie pregatiti pentru perioada de iarna.

In acelasi timp, este recomandat ca solul din jurul pomilor fructiferi sa fie sapat, pentru a permite apei sa ajunga la radacini.

Sursa foto: thereallygoodlife.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului