Descriere
Planta arata ca un mic copacel care poate atinge inaltimea de 7 m in conditiile in care are spatiu suficient pentru dezvoltare.
Frunzele sunt de culoare verde inchis, lucioase, cu un puf scurt pe ele iar florile sunt mici, albe, puternic parfumate.
Pomelo are forma unei pere uriase de pana la 20 cm lungime, de culoare galbena-verzuie, cu coaja groasa si are pulpa galbuie sau roz, acidulata si usor amara.
Cultivare si ingrijire
Pomelo se cultiva in Taiwan, India, Malaesia, Indonesia, Noua Guinee, dar si in zonele mai calde din America.
Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe.
Planta obtinuta poate fi crescuta si in ghiveci. Nu are nevoie de conditii speciale de umiditate sau lumina, desi prefera solul bogat in materii organice si putin acid.
Proprietati nutritive
Pomelo este bogat in vitamina C . Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu, in vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.
Fructul are proprietati diuretice si este indicat la tratarea obezitatii si in curele de slabire. Are circa 42 de calorii la 100g pulpa.
Indicatii terapeutice
Pomelo are un efect antioxidant astfel ca este indicat in prevenirea si tratamentul diverselor boli.
Avand un continut bogat in vitamina C, fructul este recomandat in boli inflamatorii, in stari de stres dar si pentru prevenirea racelilor. Totodata, datorita continutului ridicat de vitamina C este recomandat in anemia feripriva.
Datorita continutului in potasiu, vitamina C, carotenoizi pomelo este o buna alternativa pentru inlocuirea pierderilor de minerale si apa.
Acidul citric din pomelo are efect diuretic si este util in hiperuricemie, guta, litiaza renala , hipertensiune arteriale si alte boli asociate cu retentia de lichide, stimuleaza apetitul si favorizeaza productia de bila.