Fructe

#pomelo #fructe #gradina

Pomelo

Stiai ca pomelo este fructul citric cel mai mare din lume si ca este considerat un adevarat simbol in cultura chineza? Pomelo (Citrus maxima sau Citrus grandis) a fost cultivat pentru prima data in jurul anului 100 i.Hr. pe teritoriul actual al Malaieziei iar chinezii cred ca acest fruct ii apara de rele. Desi este adesea considerat o varietate de grapefruit , in realitate anumite soiuri de grepfrut sunt hibrizi dintre pomelo si diferite soiuri de portocal.


Descriere


Planta arata ca un mic copacel care poate atinge inaltimea de 7 m in conditiile in care are spatiu suficient pentru dezvoltare.

Frunzele sunt de culoare verde inchis, lucioase, cu un puf scurt pe ele iar florile sunt mici, albe, puternic parfumate.

Pomelo are forma unei pere uriase de pana la 20 cm lungime, de culoare galbena-verzuie, cu coaja groasa si are pulpa galbuie sau roz, acidulata si usor amara.


Cultivare si ingrijire


Pomelo se cultiva in Taiwan, India, Malaesia, Indonesia, Noua Guinee, dar si in zonele mai calde din America.

Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe.

Planta obtinuta poate fi crescuta si in ghiveci. Nu are nevoie de conditii speciale de umiditate sau lumina, desi prefera solul bogat in materii organice si putin acid.


Proprietati nutritive


Pomelo este bogat in vitamina C . Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu, in vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.

Fructul are proprietati diuretice si este indicat la tratarea obezitatii si in curele de slabire. Are circa 42 de calorii la 100g pulpa.


Indicatii terapeutice


Pomelo are un efect antioxidant astfel ca este indicat in prevenirea si tratamentul diverselor boli.

Avand un continut bogat in vitamina C, fructul este recomandat in boli inflamatorii, in stari de stres dar si pentru prevenirea racelilor. Totodata, datorita continutului ridicat de vitamina C este recomandat in anemia feripriva.

Datorita continutului in potasiu, vitamina C, carotenoizi pomelo este o buna alternativa pentru inlocuirea pierderilor de minerale si apa.

Acidul citric din pomelo are efect diuretic si este util in hiperuricemie, guta, litiaza renala , hipertensiune arteriale si alte boli asociate cu retentia de lichide, stimuleaza apetitul si favorizeaza productia de bila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului