Fructe

#alimatizare pepene asiatic #dovleacul de ceara #cercetatori buzau #pepenele de iarna #beneficii

“Pepenele de iarna” aclimatizat la Buzau: fructul care rezista un an si este plin de vitamine

Cercetatorii de la Banca de Gene din Buzau au realizat o premiera remarcabila: aclimatizarea unui fruct asiatic cunoscut sub denumirea de „dovleacul de ceara” sau „pepenele de iarna”. Acest fruct impresioneaza nu doar prin dimensiunile sale uriase, care pot depasi 20 de kilograme, ci si prin capacitatea sa extraordinara de a rezista timp de pana la 12 luni fara a necesita refrigerare.

Un fruct inovator, plin de beneficii

Pepenele de iarna, denumit de cercetatori „Record” datorita marimii sale, are o pulpa alba si un gust dulce-acrisor. Este o sursa excelenta de vitamine si antioxidanti, fiind ideal pentru intarirea sistemului imunitar in sezonul rece. „Este un fruct bogat in antioxidanti, ceea ce il face foarte benefic pentru sanatate”, explica Costel Vanatoru, cercetator la Banca de Gene din Buzau. De asemenea, are proprietati medicinale si contribuie la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ.

Cum se cultiva „pepenele de iarna”?

Acest fruct necesita un sistem special de sustinere pentru a evita ruperea vrejului sub greutatea sa considerabila. „Fructele sunt foarte mari si grele, asa ca le asiguram suport cu sarme rezistente si suporturi puternice”, detaliaza Costel Vanatoru. Stratul natural de ceara care acopera fructul ofera o protectie impotriva agentilor patogeni, contribuind la pastrarea indelungata a acestuia.

Utilizari diverse si aplicatii farmaceutice

Pe langa consumul in alimentatie, ceara naturala de pe fruct este de puritate inalta si are aplicatii in domeniul farmaceutic. „Este o rasina naturala care ofera o protectie eficienta impotriva agentilor patogeni”, completeaza specialistul. Aceasta caracteristica face ca pepenele de iarna sa fie un produs valoros nu doar pentru consumatorii casnici, ci si pentru diverse industrii.

Un fruct pentru viitor

Apreciat deja in bucataria asiatica, „pepenele de iarna” ar putea deveni un aliment de baza si in Romania, datorita beneficiilor sale nutritionale si rezistentei remarcabile la depozitare. Prin aceasta aclimatizare, cercetatorii de la Buzau demonstreaza inca o data potentialul agriculturii autohtone de a inova si de a aduce solutii sustenabile pentru consumatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului