Fructe

#pepene #pepene verde #fructe

Pepene verde

Pepenele verde (Citrullus lanatus), face parte din familia Cucurbitaceae. Planta este originara din Sudul Africii si este una dintre cele mai populare specii de pepeni.

Pepenele verde are coaja neteda de culoare verde. Miezul este suculent, dulce si racoritor. Culoarea acestuia este in majoritatea cazurilor rosie, insa pot fi intalnite si soiuri de pepeni cu miezul roz, portocaliu sau galben.
 

 

Istoric

 

Se vehiculeaza ca pepenele verde este originar din Sudul Arficii, unde acesta este intalnit si in salbaticie. Nu se stie cand a fost pentru prima data cultivat, insa exista evidente ca acesta era cultivat de peste 2000 de ani.

Incepand cu secolul al X-lea, pepenele verde a inceput sa fie cultivat in China, care este astazi cel mai mare producator de pepeni. In secolul al XIII-lea fructul a fost introdus in Europa.

In Vietnam legendele spun insa ca pepenele a fost descoperit acolo cu mult timp inainte sa fie descoperit in China. Conform legendei, pepenele a fost descoperit de printul Mai An Tiem, fiul adoptat al Regelui Hung. Cand printul a fost exilat in mod nejustificat pe o insula, i s-a spus ca daca va reusi sa supravietuiasca timp de sase luni, va fi lasat sa se intoarca acasa. Printul s-a rugat la divinitati pentru a a-l ajuta. O pasare a zburat pe deasupra lui si a scapat o samanata. Acesta a plantat samanta, care s-a dovedit a fi samanata de pepene.

In zilele noastre fermieri din 44 de state ale SUA cresc pepeni in scop comercial. Georgia, Florida, Texas, California si Arizona sunt cei mai mari producatori de pepeni din America.

Fermierii din regiunea Zentsuji, Japonia, au gasit o modalitate de a creste pepeni patrati. Cand sunt mici, fructele sunt puse intr-un cub de sticla si astfel iau automat foarma patrata. Pepenilor li s-a dat aceasta forma cu scopul de a fi depozitati mai usor, dar si pentru aspectul deosebit. Pepenii patrati au insa si un dezavantaj; pretul lor este de cel putin doua ori mai mare decat cel al pepenilor obisnuiti.

Sursa: www.iloveherbs.net

De-a lungul timpului au fost crescuti si pepeni in forma de piramida iar in viitor se doreste ca aceste fructe sa aiba si alte forme geometrice.

 

Cultivare

 

Pentru a planta pepene verde in scop comercial, Departamentul Agriculturii din SUA recomanda sa se planteze cel putin 4000m2, pentru ca plantele sa beneficieze de o polenizare adecvata. Deoarece soiurile hibride au polen steril trebuie sa se planteze si varietati cu polen viabil.

 

Nutritie

 

Fructul de pepene verde contine aproximativ 6% zahar si 92% apa, din greutatea totala. Ca multe alte fructe este o sursa bogata in Vitamina C.

Important de mentionat este faptul ca inelul verde din interior, de culoare verde deschis sau chiar alb, contine multi nutrienti pe care miezul rosu nu-i contine. Insa de cele mai multe ori aceasta parte a fructului este evitata din cauza gustului acrisor.

Fructul de pepene rosu contine betacaroten si licopen. Aceste doua substante sunt pigmenti vegetali care dau culoarea fructului.

De asemenea, pepenele verde este recunoscut ca un puternic diuretic.

 

Soiuri

 

Exista peste 1200 de soiuri de pepene verde. Acestia difera ca marime de la 400g la mai mult de 90 de kg. De asemenea, miezul acestora poate avea diferite culori: rosu, roz, portocaliu si chiar galben. Iata care sunt cele mai comune soiuri:


Sursa foto : www.planetbeauty.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului