Fructe

#par #pomi fructiferi #cultura #pere

Particularitatile culturii parului

Stiai ca pentru gradina este bine sa optezi pentru peri altoiti pe gutui pentru ca acestia intra repede in rod iar fructele sunt mai mari si mai gustoase? Perii altoiti pe gutui cresc 3-4 m in inaltime, desigur gradul lor de dezvoltare si rodire depinzand foarte mult de fertilitatea pamantului si de modul de ingrijire. Iata cateva reguli pentru ingrijirea parului :



1 Taierea


Taierile de formare sunt foarte importante pentru dezvoltarea parului. Acest pom formeaza la varful ramurilor 2-3 lastari vigurosi iar restul lastarilor sunt foarte slabi. Lastarii au directia verticala iar acest mod de crestere este foarte defectuos.

De aceea trebuie sa scurtezi ramurile la 60-70 cm si sa elimini 2-3 lastari subterminal. Grabirea intrarii pe rod se face prin inclinarea lastarilor, axul prea viguros putandu-se tempera prin ciupire.

Este foarte important sa raresti fructele la 10-12 cm, pentru a obtine fructe suculente si a stimula rodirea anuala a pomilor.


2 Aplicarea de tratamente


Perii sunt pomi foarte sensibili la boli si daunatori astfel ca trebuie sa ai grija sa le aplici tratamente fitosanitare . Astfel trebuie sa aplici doua tratamente de iarna si 6-8 tratamente in vegetatie, pe care le poti achizitiona din magazinele de specialitate.

Patarea cafenie (rapanul) este cea mai periculoasa boala.

Chiar daca fertilizarea perilor se face ca la meri , este bine sa stii ca acestia consuma totusi cantitati mai modeste de elemente minerale.


3 Recoltarea


Si recoltarea este o operatiune delicata la peri pentru ca, pe de o parte, poti astepta pana cand acestea se coc direct in pom iar pe de alta parte, le poti culege mai devreme insa atentie, daca le culegi prea devreme ele nu mai avanseaza in mod normal in coacere, se zbarcesc si au un gust amar.

Soiurile de vara trebuie recoltate cand ating marimea si culoarea caracteristica dar cand inca sunt relativ tari. Pentru compot perele se recolteaza mai devreme, cand au pulpa inca suficient de ferma.

Pastrarea perelor se va face in camere destul de reci, daca e posibil in jur de 1-2 grade Celsius.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului