Marul este unul dintre speciile pomicole cu cea mai mare importanta in tara noastra. Si acest lucru pentru ca reuseste sa aiba o productie buna in toate regiunile, cele mai bune rezultate obtinandu-se in zona dealurilor mijlocii sau semiinalte, unde cad peste 650 mm de precipitatii pe an. Iata cateva reguli de cultivare a acestui pom fructifer :
Tipuri de soiuri
Retine ca este bine sa cumperi pomi care au o tija viguroasa, cu muguri pe ea. Acestia pot fi altoiti pe diferiti portaltoi. Atentie ca acestia sa nu prezinte vreun aspect de boala.
In general, soiurile se impart in trei tipuri, in functie de timpul de coacere a fructelor produse. Astfel, exista:
- soiuri de vara care se coc intre 15 iulie-10 august. Fructele provenite din aceste soiuri sunt foarte usor perisabile si pot fi pastrate circa o saptamana.
Exemple: Stark Earliest, StarkSummer, Aromat de vara, Red Melba.
- soiuri de toamna a caror fructe se recolteaza intre 25 august – 10 septembrie si pot fi pastrate in conditii optime circa trei luni.
Exemple: James Grieve, Prima, Frumos de Voinesti .
-soiuri de iarna a caror fructe se recolteaza dupa 20 septembrie si se pot pastra in conditii optime pana la 4-7 luni, chiar si mai mult.
Exemple: Delicios Auriu, Goldenspur, Delicios rosu, Delicios de Voinesti, Ionagold, Wagener premiat, Idared, Mutsu.
Atentie, insa! Nu toate soiurile se dezvolta bine pe orice tip de teren. Unele soiuri prefera o clima mai calduroasa, altele mai racoroasa. De exemplu, soiurile de toamna si de vara se dezvolta bine si in zonele de ses in timp ce soiurile de iarna sunt mai pretentioase fata de apa.
Pentru a se face o polenizare incrucisata este foarte important ca in gradina sa avem cel putin 2-3 soiuri care sa infloreasca in acelasi timp.
Reguli de plantare
Marul are ce mai multi portaltoi. In cazul in care iti achizitionezi pomi cu dimensiune redusa, pitici, care nu cresc mai inalti de 2-2,5 m, distant intre randuri nu trebuie sa fie mai mare de 1-2 m.
In cazul in care iti achizitionezi pomi cu dimensiune medie, care nu cresc mai inalti de 3,5 m, distant intre randuri nu trebuie sa fie mai mare de 2-3 m.
Reguli de ingrijire
Dintre lucrarile de ingrijire ale marului sunt foarte importante cele de taiere, fertilizare, rarire a fructelor dar si udarea, la nevoie.
Taierile de formare se fac in functie de forma coroanei pe care vrem s-o adoptam. Taierile se fac in asa fel incat scheletul sa ramana destul de viguros pentru ca merele sunt grele si pot duce la ruperea vlastarilor subtiri. In primii ani de la plantare nu se fac scurtari decat in zonele necesare pentru ca acestea duc la indesirea coroanei si la intarzierea intrarii pe rod. Dupa intrarea pe rod taierile de fructificare trebuie facute cu atentie.
Pentru a-i mentine sanatosi, merii trebuie fertilizati de doua ori in perioada iernii iar in perioada vegetatiei trebuie stropiti de 8-10 ori.
Rarirea fructelor este o operatie obligatorie. Pentru ca fructele sa nu ramana mici este bine sa nu te lacomesti la o productie foarte mare si sa le raresti constant.
In ceea ce priveste udatul este bine sa stii ca in zonele secetoase se vor face circa 5-7 udari pe an, iar in cele semiumede cel putin 3. Cantitatea de apa care se aplica pomilor trebuie sa fie suficienta pentru a patrunde la o adancime de 40-50 de centimetri.