Cultura caisului este destul de dificila pentru ca acesta este pretentios la clima si sol. Primavara, caisul este foarte sensibil la ger. Infloreste foarte repede, dupa cateva zile calduroase si, in caz de o schimbare brusca a vremii, caisul isi poate pierde mugurii floriferi. De aceea, este foaret important ca acest www .acasa.ro/pom" title="pom">pom sa fie plantat in zone ferite de ger si bruma. Iata cateva reguli de ingrijire a caisului:
1 Solul
Caisul este foarte pretentios si fata de sol si se dezvolta bine numai pe solurile usoare, luto-nisipoase, calde, bogate in elemente nutritive. De asemenea, este foarte important ca panza freatica sa se afle lla circa 2,5 m adancime pentru ca acest pom nu suporta deloc excesul de apa la radacina.
Este recomandat ca solul de sub cais sa se curete de buruieni si sa se mentina curat.
De asemena, udarea este foarte importanta si se fac minim 3 udari: la intarirea samburelui, cand fructele intra in parga si dupa recoltare.
2 Taierile
Este bine sa acorzi o atentie maxima taierilor de formare pentru ca acest pom are un ritm mai rapid de crestere. In primii ani, caisul formeaza lastari de circa 80-120 cm care trebuie scurtati la 60-80 cm pentru a provoca ramificarea.
Atentie la dezinfectarea si protejarea ranilor cu vopsea de ulei pentru ca daca acestea sunt numeroase pot duce la uscarea pomului.
3 Boli
Cea mai periculoasa boala a caisului este pieirea prematura. Boala se manifesta in doua moduri. Unii pomi infrunzesc dar prin luna mai frunzele lor se ingalbenesc si odata cu ele se usuca si caisul. In acest caz vorbim de apoplexie, un fel de paralizie.
Alti pomi se usuca treptat, intai o ramura, ulterior alta si in 2-3 ani pier complet. Pentru ca nu se cunosc cauzele exacte ale pieirii nu exista un tratament adecvat insa aceasta boal apoate fi atenuata daca se respecta cateva sfaturi:
- sa plantezi caisul numai in locurile in care are conditii prielnice pentru dezvoltare;
- sunt de preferat soiurile mai rezistente, eventual altoite pe zarzar sau prun ;
- evita ranirea scoartei si a trunchiului; daca faci rani prea multe risti sa provoci uscarea ramurei;
- protejeaza trunchiul si ramurile groase de arsurile de iarna prin varuire;
- uda caisii regulat in perioadele de seceta