Istoric
Cultivarea perilor sa facea inca din antichitate. Exista evidente arheologice care atesta faptul ca acesti pomi erau cultivati inca din era preistorica. Perii au fost apoi cultivati de catre Romani.
In China perii sunt cultivati de peste 3000 de ani. Se crede ca acesti pomi fructiferi ar fi originari din China. Perii existau in muntii din Asia Centrala si s-au inmultit in mod natural la inceput, formand aproximativ 20 de soiuri diferite.
Aspect
Perii sunt pomi de dimensiuni medii, acestia atingand la maturitate inaltimi de 10-17 metri.
Funzele sunt de culoare verde inchis si au o forma ovala . Acestea sunt mai rotunde la baza si mai ascutite spre varf. Frunzele pot avea o lungime de 2-12 cm.
Florile sunt in general albe, rareori putin galbui. Acestea sunt alcatuite din 5 petale albe si au un diametru de aproximativ 2-4 cm.
Fructele pomului, numite pere, sunt suculente, dulci si aromate. Acestea au o forma conica. Miezul este alb-galbui si este invelit intr-o coaja verde, usor acrisoara. Perele pot atinge dimensiuni de pana la 18 cm inaltime si 8 cm in diametru.
Cultivare
Majoritatea soiurilor de peri prefera zonele cu clima mai temperata. Perii pot suporta in sezonul cald pana la 40 grade.
Soiurile de peri vesnic verzi nu tolereaza temperaturi mai mici de – 15 grade. In sezonul cald au nevoie de temperaturi de 26-30 de grade pentru ca fructele sa se coaca.
In general plantarea perilor se face primavara devreme sau la sfarsitul iernii in zonele cu climat cald. Pentru a se dezvolta corespunzator parul are nevoie de un teren insorit.
In general parul prefera solurile bine drenate si usor nisipoase. Acestia au nevoie de fertilizare cu compost la inceputul fiecarei primaveri.
Perele se culeg la sfarsitul verii/ inceputul toamnei, inainte de a fi pe deplin coapte. Fructele nu trebuie lasate in pom pana ce coaja se ingalbeneste, deoarece miezul lor va deveni moale si usor fainos.
Utilizari
Perele pot fi consumate atat proaspete cat si confiate. Perele mai sunt folosite si pentru prepararea compoturilor si a gemurilor. Sucul de pere poate fi folosit pentru prepararea jeleurilor. De asemenea, sucul de pere, in combinatie cu alte fructe, mai este folosit la prepararea gemurilor sau dulceturilor.
Lemul de par este unul dintre materialele preferate pentru confectionarea mobilei. Acesta mai este folosit pentru fabricarea scobitorilor sau ca lemn pentru foc.
In trecut, inainte ca tutunul sa fie introdus in Europa, frunzele de par erau folosite pentru fumat.
Beneficii asupra sanatatii
Perele sunt o sursa bogata de fibre si de Vitamina C. O para in valoare de 166 grame contine: 100 calorii, 190mg potasiu, 26 mg carbohidrati, 6 g fibre, 16g zahar si 1 gram de proteine. Concentratia de vitamina C este de 10%. Perele mai contin si 2% calciu.
Datorita continutului mic de calorii si fibre, sucul de pere este recomandat in regimurile pentru slabit.
Perele pot fi folosite pentru scaderea presiunii sangelui. De asemenea, acestea mai sunt ultile in pevenirea sau tratarea colitelor, artritelor, gutei si a diverselor afectiuni aparute la nivelul membranei mucoase.
Sursa foto : www.ingham.org