Fructe

#nuc #pomi fructiferi #pom

Nuc

Nucul apartine familiei de plante Juglandaceae. Este un copac foios, raspandit in special in zona temperata si mediteraneana. Nucul este folosit atat pentru fructele sale cat si pentru proprietatile medicinale.

Nucul poate fi intalnit din Balcani pana in Himalaya si Sud-Vestul Chinei. Cele mai mari paduri de nuc se afla in Kargazstan.

Nucul a fost introdus in Europa de Sud inca de pe vremea romanilor. In America, a ajuns abia in secolul al XVII-lea. In total exista 21 de specii de nuc in intreaga lume.
 

 

Aspect

 

Un nuc poate atinge inaltimi intre 10 si 40 de metri. Trunchiul copacului este gros, imbracat intr-o scoarta neteda. Trunchiul este prevazut cu crengi puternice si o coroana foarte larga, ceea ce face ca nucul sa fie un copac umbros.

Frunzele sunt de culoare verde inchis. Acestea sunt compuse din 5-9 foliole eliptice. Fiecare foliola are o lungime de aproximativ 2-9 cm lungime, margini netede, iar ca forma sunt ovale si au varful acutit.

Florile sunt de sex masculin si de sex feminin. Florile de sex masculin sunt solitare sau grupate cate doua, iar cele de sex feminin sunt grupate de la doua pana la patru. Nucul infloreste de regula in luna mai.

Nucile sunt fructe sferice, cu o singura samanta si doua cotiledoane mari care constituie partea comestibila a lor. Acestea sunt bogate in ulei. Coaja cu care sunt invelite este scortoasa.

Un nuc se inmulteste greu. In general inmultirea se face prin samanata. In salbaticie nucul creste in special in paduri. Daca este cultivat poate creste in orice zona, mai putin in zonele cu un climat foarte secetos sau extrem de umed.

 

Cultivare

 

Cele mai cultivate specii sunt J. Regie pentru lemn si nuci si J.nigra mai mult pentru lemn. Ambele specii cresc in zonele temperate.

Un nuc are nevoie de multa lumina. Este o specie de copac care rezista foarte bine in perioada de seceta.

Daca este cultivat pentru fructe, este important sa se tina seama de soiurile alese. Acestea trebuie sa fie compatibile intre ele pentru polenizare . Desi unele soiuri sunt marcate ca fiind fertile, acestea vor produce fructe mult mai bine daca sunt combinate cu soiuri diferite.

Exista multe soiuri disponibile pentru producatori. Acestea difera prin mediul de crestere, perioada de inflorire , tipul frunzisului, aroma nucilor dar si prin grosimea cojii acestora.

 

Utilizare

 

  • Nucile


Nucile sunt unele dintre cele mai utilizate fructe. Acestea se folosesc la prepararea diferitelor alimente precum cozonaci, placinte, etc.

Din nucile verzi, care nu au ajuns inca la maturitate, se face dulceata de nuci.

  • Cojile de nuca


Cojile de nuca tari, lemnoase sunt utilizate pentru crearea diferitelor obiecte ornamentale, dar si a decoratiunilor. In trecut erau folosite si pentru confectionarea diferitelor jucarii.

Cojile de nuca mai sunt folosite pentru lustruirea metalelor moi, a sticlei, plasticului, lemnului si chiar a pietrelor.

Pulberea obtinuta din sfaramarea cojilor de nuci este folosita la scara larga in industria de mase plastice.

De asemenea, mai sunt folosite in industria cosmetica pentru producerea sapunurilor si altor produse de curatat cu efect exfoliant.

Coaja de nuca este folosita ca material pentru umplutura in fabricarea dinamitelor.
 

  • Invelisul verde


Invelisul verde cu care este imbracata nuca este folosit pentru obtinerea de pigment de culoare neagra. Colorantul este utilizat apoi pentru colorarea materialelor textile. In trecut era utilizat intens si pentru nuantarea parului; acum insa acest obicei s-a cam pierdut.

Se recomanda folosirea manusilor atunci cand se doreste curatarea nucilor de coaja, pentru a evita pigmentarea inestetica a pielii.
 

  • Florile


Florile folosite sub forma de infuzie sunt utile pentru intarirea parului.
 

  • Lemnul


Lemnul se foloseste in special pentru a crea obiecte de mobilier. Culoare lemnului de nuc poate varia de la bej, la suprafata, pana la ciocolatiu inchis in mijloc.

Lemnul mai este folosit pentru sculpturi sau pentru crearea unor piese de design interior .

Sursa foto : www.fluvannamg.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului