Murele pot fi intalnite la marginea parurilor, in poieni, lunci si pe marginea apelor. Murele sunt raspandite in majoritatea tarilor din Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord si Africa de Nord.
Aspect
Murul este un arbust peren care poate atinge in general inaltimi de 1-3 metri, insa in functie de specie, tulpinile acestuia pot depasi 6 metri. Murul are tulpina arcuita, uneori fiind taratoare si este acoperita cu ghimpi.
Frunzele murului sunt palmate si sunt compuse din 5 sau 7 frunzulite ovale cu marginile zimtate.
Florile sunt corimbifere (sub forma de umbrela) si au o culoare alba sau roz pal. Murul infloreste in lunile iunie-august.
Murele sunt carnoase, compuse din mai multe bobite. La inceput au o culoare alb-verzuie, devenind apoi rosiatice si in final negre. Sunt suculente, dulci, parfumate si foarte aromate. In general murele se coc in perioada iulie-octombrie.
Cultivare
Prima cultura de mure a fost facuta in statul Oregon din SUA. Conform inregistrarilor intre anii 1995 si 2006 s-au cultivat intre 25 si 28 km2 de mure, producand intre 18 si 19 milioane de kg de mure anual, facand statul Oregon cel mai mare producator de mure din lume. In timp ce Oregon este lider mondial in ceea ce priveste productia de mure, Serbia si Mexic sunt urmatoarele tari producatoare de mure, care in ultimii ani au avut o crestere substantiala.
Murele se planteaza intr-un sol bine ferilizat. In cazul in care nu este un an ploios, murele au nevoie de udari regulate pentru ca solul sa fie in permanenta umed. De regula murele se planteaza la mijlocul lunii Octombrie sau mijlocul luniii Martie.
Murele se culeg toamna, cand fructele au culoarea neagra si se desprind cu usurinta de tulpina.
Utilizare
Murele sunt adesea folosite in bucatarie pentru prepararea diverselor prajituri. De asemenea, din acestea se mai prepara gemuri , dulceata, jeleuri si uneori chiar vin.
Deoarece murele sunt foarte gustoase si dulci, o parte din ele sunt consumate ca atare.
Murele sunt utilizate pentru prepararea de sucuri, inghetata, iaurturi cu fructe etc. Murele pot fi congelate pentru a fi folosite in extrasezon.
Din nectarul florilor, albinele produc o miere foarte aromata si apreciata.
Medicina
Fructele consumate proaspete au un efect usor laxativ .
Frunzele, asociate cu alte plante, sunt utilizate pentru prepararea ceaiurilor medicinale. Cel mai adesea, acestea sunt amestecate cu frunze de afin si/sau frag.
Atat in frunze cat si in fructe se pot intalni multe substante active benefice pentru organismul uman.
In frunze: derivati flavonici, vitamina C, acizi organici (acid malic, acid oxalic, acid tartric si acid lactic), inozitol si materii tanate.
In fucte: Vitamina C, Vitamina A, acid salicilic, acid citric, mucilagii, pectina, flavonoide si inozitol.
Murele sunt recomandate pentru intarirea imunitatii, datorita continutului mare de Vitamina C. De asemenea, datorita efectului antioxidant pe care Vitamina C il are, acestea sunt recomandate si pentru prevenirea cancerului cervical si cancerului de san.
Sursa foto : www.scientific-lab-of-natural-herbs-and-supplements.com