Istoric
Comerciantii din Orientul Mijlociu au adus lamai verzi din Asia in Egipt si Afica de Nord in secolul al X-lea. Maurii le-au adus in Spania in secolul al XIII-lea, de unde s-au raspandit in sudul Europei.
Timp de sute de ani, marinarii britanici au mancat lamai verzi pentru a preveni imbolnavirea de scorbut in lungile calatorii pe mare. Din aceasta cauza marinarii britanici erau porecliti “limeys”.
In Statele Unite, lamaile verzi erau cultivate deja in Florida in secolul al XVI-lea.
In zilele noastre, Brazilia si Statele Unite sunt printre cele mai mari tari producatoare de lamai verzi din lume.
Descriere
Arborele de lime poate atinge pana la 4 m inaltime.
Frunzele limetei, ovale, cu o lungime cuprinsa intre 5 si 7,5 cm, au un parfum placut. Acestea au culoarea rosiatica atunci cand sunt tinere iar la maturitate devin verzi.
Fructele cresc solitare sau grupate cate doua sau trei. Ele au un diametru de 2,5-5 cm si o forma rotunjita la baza si ovala spre varf. Coaja lor este lucioasa si verde atunci cand sunt tinere.
Pulpa este galbena-verzuie, impartita in 6-15 arcuri de cerc.
Proprietati
Fructele se culeg verzi. Conditiile optime de pastrare sunt 9o C si 85-90% umiditate relativa. Lamaile verzi se deterioreaza daca sunt tinute la temperaturi de sub 7o C.
Lamaile verzi contin substante fitochimice puternice, cunoscute sub denumirea de flavonol glicozide. Flavanol glicozidele pot preveni divizarea celulelor canceroase in multe tipuri de cancer.
Printre acestea se numara si limonin glucozida si camforul, antioxidanti puternici, substante ce ajuta la prevenirea distrugerii celulelor, lipidelor si ADN-ului.
Kemferolul, o alta substanta care se gaseste in lime ajuta la prevenirea arteriosclerozei.
Utilizari
In Asia, sucul de lime este folosit ca baza pentru diferite sosuri.
Datorita aciditatii si aromei deosebite, sucul de lime este un ingredient folosit pentru marinade, atat pentru peste si fructe de mare dar si pentru carne si pui. In America Latina exista o mancare traditionala ce depinde complet de sucul de lime. Este vorba de “ceviche”, un mod de preparare a pestelui proaspat.
In tarile Golfului Persic limetele verzi coapte sunt fierte in apa sarata si apoi uscate la soare pana ce interiorul lor devine negru. Ulterior acestea sunt transformate intr-un condiment denumit ”loomi”, folosit la mancarurile cu carne sau legume.
Sucul de lime este un ingredient pretios la prepararea de bauturilor racoritoare si a cocktailurilor in toata lumea . Multi bucatari orneaza salatele, cocktailurile si deserturile cu lime feliat.