Fructe

#ingrijire par #lucrari gradina #fructe #pomi fructiferi

Ingrijirea pomilor fructiferi pe timpul verii. Iata ce ai de facut in livada!

La inceput de sezon estival este timpul sa arunci o privire si pomilor fructiferi din gradina care iti vor oferi roadele spre sfarsitul verii. Acestia au nevoie de interventia ta pentru a pastra fructele pe ramuri cat mai mult timp si pentru a scapa de daunatori. Iata ce ai de facut in livada casei tale!

Stropeste constant

Poti ajuta fructele din meri, pruni, caisi, piersici sau peri sa reziste pana la perioada optima de recoltare, stropindu-le impotriva daunatorilor. In perioada de crestere a fructelor se recomanda cel putin doua sau trei stropiri cu substante de combatere a daunatorilor pentru a asigura rezistenta fructelor. Este interzisa stropirea acestora cu doua saptamani inainte de recoltare.

Triaza surplusul

Pentru un pom fructifer tanar, aflat la primul sau al doilea rod, greutatea fructelor poate fi periculoasa. Pomii au o faza numita "caderea de iunie" in care isi triaza fructele, dar poti interveni chiar tu pentru a usura greutatea de pe ramurile tinere. Trierea se face prin indepartarea unui fruct sau chiar a doua din fiecare grup. Alege fructele mai putin dezvoltate sau cele atacate de daunatori.

Adauga compost

Este momentul ideal de a face o rezerva buna de compost. Culege fructele cazute si pe cele triate de tine si asaza-le in vasul de compost alaturi de alte resturi organice. Vei avea astfel o rezerva constanta de pamant proaspat pentru gradina ta.

Taierea ramurilor

Anumiti lastari iesiti primavara, dupa prima curatare a coroanei pomului, se pot dovedi periculosi pentru ramurile acestuia daca sunt prea incarcati de fructe. Poti opta pentru taierea lor integrala daca ti se pare ca risca sa rupa ramurile principale ale pomului fructifer.

Planteaza kiwi

Daca esti fan al arbustilor exotici trebuie sa stii ca pana la sfarsitul acestei luni poti planta in ghivece de exterior arbusti de kiwi. Pentru polenizare vei avea nevoie de 5-6 arbusti femela si de un arbust mascul. Coroana unui arbust kiwi trebuie scurtata in lateral pana la al cincilea mugur, iar ramurile fructifere pana la al saptelea mugur.

Sursa foto: bangordailynews.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare