Fructe

#pomi fructiferi #gradina # fructe gradina #ingrijire pomi fructiferi

Ingrijirea pomilor fructiferi in luna iulie

In luna iulie, nu doar legumele pe care le-ai cultivat au nevoie de o ingrijire speciala, ci si pomii fructiferi. Daca vrei sa ai o recolta frumoasa de fructe, iti recomandam sa tii cont de cateva ponturi utile in luna lui cuptor.

Pasarile si insectele vor da iama in fructele tale, mai ales in cele zemoase si dulcegi. Foloseste sperietori, plase si dispozitive ce alunga graurii, vrabiile, ciorile si alte pasari ce dau tarcoale pomilor fructiferi.

1. Udarea pomilor fructiferi in iulie

Daca luna iulie este secetoasa, atunci trebuie neaparat sa acorzi o atentie deosebita udarii pomilor fructiferi. Nu te baza pe faptul ca pomii adulti au radacini puternic ancorate in pamant si vor gasi apa.

O data, de 2 ori pe luna, trebuie sa uzi foarte, foarte bine pomii fructiferi. Pomii plantati intr-un sol nisipos au nevoie de si mai multa apa, in cazul in care nu ploua zile la randul, iar temperaturile sunt caniculare.

Pomii fructiferi tineri necesita si ei o udare buna, pentru a nu se usca.

2. Taierea pomilor fructiferi in luna iulie

Chiar daca majoritatea taierilor se fac primavara si toamna, uneori este cazul sa aplici aceasta tehnica si vara. Taie toate crengile care sunt uscate, rupte sau atacate de o boala. In acest fel, permiti ramurilor tinere sa se dezvolte mai bine, iar soarelui sa patrunda in toata coroana pomilor fructiferi.

Daca in pomii fructiferi observi fructe uscate sau putrezite, este indicat sa le rupi, pentru a impiedica ca si alte fructe sa se imbolnaveasca.

3. Ingrijire pomi fructiferi: mar si par

Daca ai soiuri de meri si peri care se coc in luna iulie, este indicat sa culegi fructele inainte de a fi coapte excesiv. Iti dai seama daca un fruct este copt atunci cand il rasucesti usor si acesta se desprinde de pe ramura pomului fructifer.

Culegerea merelor si a perelor nu ar trebui sa afecteze pomii. Pe cat posibil, este indicat sa strangi fructele cu atentie, fara sa rupi crengile. Daca lasi ca fructele sa se coaca prea mult, risti ca acestea sa se scuture din copac si sa cada. Odata ajunse pe pamant, putine mai sunt cele care se pstreaza intacte.

4. Ingrijire pomi fructiferi: pruni si goldani

Daca vremea este buna, poti avea parte de o recolta bogata de prune si goldane. Trebuie sa sustii crengile foarte incarcate cu ajutorul unor suporti din lemn. In caz contrar, sub greutatea fructelor ramurile ar putea ceda.

Nu toate prunele vor fi coapte in acelasi timp. Acest lucru este valabil si pentru goldane. Este indicat sa strangi fructele coapte inainte de a fi prea tarziu.

5. Ingrijire pomi fructiferi: ciresii si visinii

Ciresele si visinele sunt delicioase nu doar pentru tine, ci si pentru cateva soiuri de pasari. Daca observi in pomii fructiferi ca ciresele si visinele sunt ciugulite de pasari, inseamna ca fructele sunt coapte sau aproape coapte. Culege fructele cand ajung la maturitate si sunt bune de mancat. Daca le lasi prea mult timp in pom, risti ca acestea sa putrezeasca sau sa capete viermi.

6. Ingrijire pomi fructiferi: caisul

Caisele sunt gata de recoltat cand capata o nuanta de galben inchis - portocaliu. Daca se desprinde usor de pe ramura, inseamna ca fructul este copt. Imediat ce ai strans toate fructele, este bine sa ii oferi pomului tau un festin pe cinste: repartizeaza 2-3 centimetri de compost la baza tulpinii, pentru a te asigura ca si anul viitor vei avea o recolta bogata.

Foto: abeautifulmosaic.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului