Fructe

#gutui #pom #pomi fructiferi

Gutui

Gutuiul face parte din familia Rosaceae. Este singurul pom care face parte din genul Cydonia si este originar din Asia, din regiunile Caucazului. Gutuiul este un pom fructifer inrudit cu parul si marul.

 

Aspect

 

Gutuiul este un pom fructifer de dimensiuni mici, acesta atingand la maturitate inaltimi cuprinse intre 5-8 m.
Frunzele sunt asezate alternativ pe crengi. Acestea sunt lunguiete, cu marginea neteda si au dimensiuni cuprinse intre 6-11 cm. Suprafata acestora este acoperita de peri mici, de culoare alba.

Spre deosebire de alti pomi fructiferi , gutuiul infloreste dupa ce ii dau frunzele, in general la inceputul lui mai. Florile de gutui sunt mari si sunt alcatuite din 5 petale de culoare alba sau roz.

Gutuile sunt fructe care ating la maturitate o inaltime de 7-12 cm si aproximativ 6-9 cm in diametru. Cand este copt, fructul capata o culoare galbena. Gutuile se coc toamna tarziu si sunt acoperite cu peri de culoare maronie.

Sursa:  www.oregonquinces.com

Istoric

 

Cultivarea gutuilor este posibil sa se fi facut prima oara inaintea merilor. In Grecia Antica, era un ritual ca gutuile sa fie oferite la nunta, deoarece erau considerate fructe sacre de catre zeita Afrodita. Traditia mai spunea ca o mireasa trebuie sa muste o gutuie, pentru ca primul sarut pe care il va acorda sotului sa nu fie neplacut.

Romanii de asemenea, foloseau gutui in scop culinar, simple sau in combinatie cu diverse alimente. In cartea de bucate scrisa de Apicius existau retete de gutui cu miere si, in mod neasteptat, acesta a prezentat retete in care gutuile erau combinate chiar si cu praz.

 

Cultivare

 

Gutuii sunt pomi foarte rezistenti la inghet. Pentru a inflori corespunzator acestia au nevoie de o temperatura de minim 7oC. Gutuiul este un copac fertil, insa pentru a da un randament mai bun acesta poate fi fertilizat la inceputul primaverii. Fructele pot fi lasate in pom pana se coc, deoarece vor fi mai suculente si mai gustoase. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija sa le culegi inainte sa dea primul inghet.

In Europa gutuile erau utilizate in special in zona centrala si zonele sudice, unde verile sunt mai calduroase.
Gutuii sunt cultivati in special in zonele sudice, unde climatul este mai cald pentru o perioada indelungata, pentru a permite coacerea fructelor. In general, pentru consumul propriu, este suficient sa plantezi un gutui in propria curte.
Carol cel Mare a fost prima persoana care a dat ordin sa se planteze livezi de gutui.

Gutuiul a fost pentru prima oara mentionat intr-o carte scrisa in secolul al XIII-lea, in Anglia.

In America gutuile sunt destul de rare, din cauza mediului neprielnic. In aceasta zona gutuii sunt adesea afectati de o boala specifica numita Erwinia amylovora. Gutuii se cultiva intens in zonele Americii de Sud, precum Argentina si Uruguay.

Turcia este in prezent lider pe piata in productia de gutui cu aproximativ 105.000 tone pe an. Aceasta este urmata de China, Maroc, Argentina, Iran si Peru.

 

Utilizare

 

Cele mai multe soiuri de gutui sunt prea tari si astringente pentru a fi mancate crude. In schimb, acestea pot fi gatite cu usurinta.

Gutuile pot fi folosite pentru a produce gem, jeleu si budinca .

Fructele de gutui mai sunt folosite si pentru prepararea diferitelor mancaruri sau pot fi coapte pentru a fi consumate ca desert, simple sau in combiatie cu miere. Se poate adauga o cantitate mica de gutui la placinta de mere, tarta de mere sau chiar gem pentru un gust si o aroma mai palcute.

Gutuile mai sunt de asemenea, folosite pentru producerea de bauturi alcoolice preum lichior sau tuica.

 

Nutritie si sanatate

 

Gutuile au un continut nutritiv destul de mic. 100 g de fruct contine: 25 calorii, 6 g hidrati de carbon, 6 g fibre, 14 mg Ca, 6 mg Mg, 200mg Potasiu si 13 mg Vitamina C.

Gutuile sunt recomandate in regimurile alimentare, datorita continutului mic de calorii.

In timp, s-a demonstrat ca aceste fructe au proprietati mari de dezinfectare si ajuta la eliminarea acidului uric din corp.

Sursa foto : www.buy-garden-plants-online.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului