Fructe

#bricostore #pom #pomi fructiferi #plantare #altoire #gunoi de grajd #ingrasamant #insecticid #legare la tutore #fungicid

Ghid de plantare a pomilor fructiferi de la Acasa.ro si Bricostore

Primavara este perioada cea mai potrivita pentru plantarea pomilor fructiferi. Fie ca ii plantezi pentru consumul fructelor, pentru umbra sau ca act de responsabilitate fata de natura, este bine sa ai in vedere cateva etape pentru a asigura succesul intregii activitati.

Materialele necesare pot fi gasite la Bricostore in raionul de gradina . De asemenea, specialistii din magazin iti vor raspunde la toate intrebarile si iti vor oferi solutii practice si de buna calitate pentru problemele tale.

Articole necesare:

  • Pomi fructiferi altoiti
  • Gunoi de grajd
  • Ingrasamant
  • Par de sustinere/tutore
  • Fungicid /insecticid

Unelte:

  • Cazma
  • Foarfeca de gradina
  • Cizme de cauciuc
  • Galeata

Iata care sunt pasii ce trebuie urmariti in plantarea unui pom fructifer :

 
1.    Curata bine terenul de pietre, radacini, gunoaie sau resturi radacinoase .

2.    Daca plantezi un pom fructifer, atunci sapa o groapa cu forma asemanatoare unui cub cu latura de 50 cm. Daca plantezi un arbust fructifer, atunci dimensiunea va fi de 30 cm, deoarece radacinile sunt mai mici.

3.    Fasonarea radacinilor. Curata radacinile de uscaturi sau zone mucegaite. Reinnoieste taieturile nervurilor si taie cat mai scurt radacinile fibroase. Este indicat ca cele groase sa ramana cat mai lungi si preferabil orientate spre fundul gropii pentru a se dezvolta in adancime si nu lateral.

 

4.    Intr-o galeata realizeaza un amestec sub forma de pasta, format din balega proaspata, pamant galben si apa. Poti adauga insecticide sau fungicide pentru o mai buna protectie impotriva pradatorilor.
5.    Scufunda radacinile in acest amestec inainte de a le introduce in groapa. Va ajuta tototdata si la cicatrizarea ranilor si la formarea de noi radacini.
 

6.    Aseaza pe fundul gropii gunoiul de grajd si ingrasamintele chimice si presara deasupra pamant reavan.

 7.    Pozitioneaza pomul cu punctul de altoire situat cu 3-4 cm deasupra solului. Aseaza radacinile lejer, cat mai rasfirat si acopera-le cu pamant reavan. Misca usor tulpina pentru ca pamantul sa isi faca loc printre radacini.
 8.    Dupa ce ai umplut 2/3 din groapa, taseaza usor pamantul din exterior spre interior, pentru a nu ramane goluri mari de aer.
 9.    In continuare va trebui sa torni 20-30 litri de apa si sa umpli groapa cu pamantul ramas.
Legarea la tutore se realizeaza pentru pomii proaspat plantati cat si pentru cei firabi. Leaga tulpina de un par de sustinere bine infipt in pamant pentru a-i asigura o crestere dreapta si corecta.
 

Tot in aceasta perioada este bine sa te preocupi si de pomii plantati in anii anteriori. Sapa o adancitura de jur imprejurul tulpinii, pentru ca apa de ploaie sa fie canalizata spre radacina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului