Fructe

#mere #piersici #capsuni #fructe #pesticide

Fructele cu cele mai multe pesticide

Pesticidele au avut un rol important in dezvoltarea agriculturii moderne in urma cu cativa zeci de ani. Insa in prezent pesticidele au ajuns sa se gaseasca in fructe si legume in concentratii mult prea mari, care pot fi periculoase pentru sanatate. In presa internationala a aparut recent o clasificare a celor mai toxice fructe si legume ce au concentratii periculoase de pesticide . Iata care sunt fructele ce se gasesc pe piata la ora actuala care au fost incluse in aceasta lista:

 


1 Piersici


Potrivit studiului, piersicile sunt fructele cu cele mai mari concentratii de pesticide.
In aceste fructe se gasesc in medie circa 62 de pesticide. 10 dintre ele sunt cancerigene, 29 ar avea efecte secundare la nivel hormonal, 11 sunt toxine reproductive si 25 de toxine provenite de la albine .


2 Capsuni


Si capsunile sunt foarte periculoase, 54 de pesticide gasindu-se in acestea. O substanta cacerigena, numita captan, a fost gasita in mai mult de jumatate dintre capsunile testate.


3 Afine


Afinele sunt tratate cu 52 de pesticide. Dintre acestea 8 sunt cancerigene, 24 provoaca dereglari hormonale, 14 sunt neurotoxine si 21 toxine provenite de la albine.

Boscalidul, de exemplu, o substanta cu risc cancerigen , a fost gasit in 35% dintre fructele testate.


4 Mere


Merele contin 42 de pesticide. Printre acestea se gasesc 7 pesticide cancerigene, 19 care provoaca dereglari hormonale si 17 provenite de la albine.
Peste 85 % din merele testate contineau Thiabendazole, o toxina ce afecteaza sistemul reproductiv si poate produce cancer.


5 Nectarine


Nectarinele contin circa 33 de pesticide, dintre care 7 cancerigene. Formetanat hidroclorid, una dintre aceste toxine ce are risc cancerigen, se intalneste in mai mult de jumatate din


Cum elimini pesticidele


Exista cateva metode de a elimina o mare parte din pesticidele din fructe. Iata cateva dintre ele:

  • Curata cu o coaja grosa fructele;
     
  • Inainte de a le consuma spala-le bine si lasa-le 2-3 minute in apa in care ai adaugat putin bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite ;
     
  • De asemenea, pentru a scapa de o parte din pesticide, inainde de a clati fructele in mod normal este bine sa le pulverizezi cu o solutie obtinuta din 1 lingura suc de lamaie, 1 lingura otet alb si o cescuta de apa;
     
  • Spala portocalele, kiwi si bananele, inainte de a le curata pentru ca de regula cojile lor sunt stropite cu pesticide pentru a rezista mai mult timp pe rafturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului