Fructe

#zmeura #afine #mere #piersici #capsuni #fructe #pomi fructiferi

Fructe usor de cultivat in orice gradina

Ca orice novice in domeniu, poti avea retineri in a cultiva propriile tale fructe in gradina, mai ales atunci cand spatiul disponibil nu este cel mai generos. Vestea buna este ca poti creste o gama variata de fructe delicioase in preajma casei tale, fara sa cumperi o livada si fara sa fi absolvit cursuri de specialitate.

De la capsuni parfumati pana la meri ca-n basme, exista fructe care se pot cultiva in orice gradina. Daca dimensiunea terenului disponibil este o problema, poti apela la plantarea in diverse recipiente (de pilda, capsunile cresc excelent in cosulete suspendate). Iata o lista de fructe usor de crescut chiar la tine in curte!


Afine, capsuni si zmeura

Zmeura si afinele se dezvolta in tulpini lungi si spinoase, ajungand la o inaltime de aproximativ doi metri. Daca nu tunzi tufisul anual, planta poate creste haotic. Planteaza zmeurul si afinul intr-un loc insorit, unde sa formeze un soi de gard viu in gradina, cu randuri asezate la o distanta de 60 cm unele de altele. Un singur rand de afine sau zmeura, lung de circa 6 m, poate hrani o familie intreaga, cat este vara de lunga.

Capsunile sunt fructe atat de versatile, incat pot creste foarte usor atat in recipiente, cat si in pamant. In magazinele de specialitate, exista "borcane" care ajuta capsunul sa creasca pana la 2 metri, cu deschideri laterale conforme cu modul de crestere al plantei.


Mere

Cauta specii de meri rezistente la boli si daunatori, intrucat acesti pomi fructiferi sunt cel mai usor de ingrijit. Daca esti incepator, varietatile pitice sunt de preferat, deoarece recolta este mai accesibila, iar tunderea si ingriirea mai usor de realizat. Alte avantaje ale merilor pitici sunt spatiul restrans de care au nevoie si faptul ca rodesc mai repede.


Piersici

Daca vrei sa ai propria recolta de piersici zemoase si dulci ca mierea, planteaza o varietate speciala de piersic, Prunus Persica Bonanza. Acest piersic in miniatura prefera locurile adapostite si calde din gradina sau din curte, crescand chiar si in ghiveci! Nu depaseste un metru si jumatate in inaltime, insa poate avea nevoie de un "partener" pentru polenizare.

Planteaza piersicul pitic la o adancime de aproximativ 60 de cm in pamant si ai grija ca solul sa fie mereu umezit, fertilizat si ferit de razele soarelui. Este posibil sa nu produca fructe in primul an, insa va merita asteptarea: primele roade te vor incanta cu textura lor suculenta si gustul delicios.



Foto: thegift.ro, willisorchards.com, garten.cz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului