Fructe

# coacaze ghiveci # cultivare coacaze #fructe proaspete #coacaze

Fructe proaspete la tine in casa: cum cultivi coacaze in ghiveci

Coacazele sunt acele fructe mici, aromate, acrisoare si pline de vitamine, fiind considerate un elixir al tineretii si un medicament natural.

Fructele sunt insa, si destul de scumpe. Ca sa nu mai fi nevoit sa cumperi coacaze din piata sau din magazin, poti sa plantezi chiar tu acasa. Si nu este o problema daca stai la bloc. Sa culegi coacazele direct din tufal crescuta in casa, in ghiveci, nu este un vis imposibil, asa cum ai fi tentat sa crezi. Trebuie, insa, sa tii cont de cativa pasi importanti.

Alege ghiveciul potrivit

De la inceput ar trebui sa stii ca un arbust de coacaz are nevoie de spatiu in care sa isi dezvolte radacinile, precum si de un sol cu aciditate crescuta. Astfel, ghiveciul trebuia sa aiba cel putin 40 cm inaltime, cu diametru larg, iar pamantul trebuie sa fie unul potrivit pentru acest tip de arbust.

Coacazul nu are nevoie fertilizatori dupa plantare. Insa prefera pamantul cu ingrasamant organic. In functie de sol, daca este necesar, aplica in jurul tulpinei o cantitate mica de pamant plin de compost organic.

Alege puietul

Cel mi bine este sa cumperi doi puieti, sadeste-i in ghiveci si pozitioneaza-i in plina bataie a soarelui. Recolta va fi mult mai bogata, procesul de polenizare fiind amplificat.

Inainte de plantarea propriu-zisa, lasa radacina coacazului la inmuiat aproximativ 3 ore. Dupa ce o scoti din apa este recomandat sa verifici starea radacinii si daca exista parti moarte sau degradate ale acesteia, taie-le.

Uda-l constant

Acum ca ai plantat tufa, nu iti ramane decat sa o uzi bine, deoarece are nevoie de umeazeala si trebuie sa o verifici din cand in cand sa ii mai pui ingrasamant si sa te asiguri ca are o crestere optima.

Cand apar primele flori, este indicat sa rupi cateva dintre ele, pentru a incuraja planta sa isi dezvolte radacini puternice si sanatoase, iar la urmatoarea inflorire o poti lasa sa faca cat mai multe coacaze.

Beneficiile consumului de coacaze

Gustul acrisor al coacazelor confirma faptul ca ele contin vitamina C, care intarese sistemul imunitar. Dar sunt bogate si in fosfor si potasiu. Fosforul din organism asigura buna functionare a rinichilor, are rolul de a intari oasele si dintii si ajuta la producerea lecitinei. Potasiul influenteaza sanatatea inimii.

Coacazele sunt antioxidanti puternici, astfel pot fi incluse atat in curele de detoxifiere cat si in cele de slabire. Totodată sunt sarace in grasimi si calorii.

Datorita fibrele pe care le contin, aceste mici fructe de padure sunt recomnadate pentru problemele digestive sau pentru constipatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului