Fructe

#culegere struguri #struguri #tomana vita-de-vie #vita-de-vie

Cum si cand trebuie sa culegi strugurii din vita-de-vie

Toamna se culeg viile si se prepara vinul. Desi poate parea o munca simpla, aceasta implica anumite deprinderi si cunostinte. Daca pentru consum, strugurii pot fi culesi in orice moment in care acestia sunt suficienti de gustosi, pentru prepararea vinului lucrurile stau diferit.

 

Cand se culege vita-de-vie

Nu exista o data fixa pentru culegerea viei. Aceasta difera de la an la an in functie de conditiile climatologice, de regiunea in care este plantata vita-de-vie, dar si de soiul acesteia. 

In primul rand, inainte de a incepe culesul este foarte important sa cunosti foarte bine soiul de vie pe care il ai si caracteristicile acesteia. In acest mod iti vei da seama, in functie de marimea si culoarea boabelor, care este perioada optima pentru culegerea viei.

O alta modalitate de a-ti da seama daca a venit timpul culegerii viei este sa verifici cat de usor se rupe un ciorchine de creanga. Daca acesta se desprinde cu usurinta, inseamna ca te poti apuca de cules. De asemenea, daca boabele se desprind usor de ciorchine, este momentul sa incepi recoltarea.

Tine cont insa ca exista vinuri care se prepara in momentul in care strugurii incep sa se stafideasca. Aceste vinuri, desi ies in cantitati mai mici, sunt dulci si intens aromate. Asadar, inainte de a culege via trebuie sa stii ce tip de vin iti doresti sa abtii.

Cum se culeg strugurii

Modul in care culegi strugurii si depozitarea acestora dupa culegere este foarte important. Mai ales daca vrei sa-i vinzi pentru consum. Pentru ca ciorchinii sa stea intacti si sa nu se strice va trebui sa tii cont de cateva trucuri simple.

Inarmeaza-te cu manusi pentru cules si foarfeca de gradina. Manevreaza ciorchinii cu grija pentru a nu strivi boabele si taie usor codita cu ajutorul foarfecii. In acest fel te asiguri ca strugurii raman intacti pentru o perioada indelungata.

Strugurii culesi pentru consum trebuie asezati in recipiente din lemn sau din alte materiale naturale. Nu pune prea multe straturi de struguri unul peste altul pentru a nu se strivi.

In cazul strugurilor culesi pentru a face vin, ii poti indeparta usor cu mana si ii poti aseaza in recipiente de lemn in mai multe straturi, sau direct in saci de plastic, pentru a nu pierde zeama acestora.

Surse foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare