Fructe

#struguri #vita-de-vie #lastari

Cum se ingrijeste vita de vie in primul an

Vita de vie necesita o atentie speciala mai ales in primul an dupa plantare pentru ca este foarte plapanda si sensibila. Una dintre cele mai importante actiuni este aceea de controlare a dezvoltarii lastarilor. Insa este foarte important sa acorzi o atentie deosebita prevenirii bolilor si daunatorilor. Iata ce lucrari de intretinere se fac in primul an de la plantarea vitei de vie:

 


1 Controlul dezvoltarii lastarilor


Pentru a realiza aceasta operatiune este recomandat sa desfaci musuroiul la baza si sa verifici daca lastarii au inceput sa creasca, daca nu au fost atacati cumva de larve care ii consuma si le impiedica dezvoltarea.

Dupa ce ai verificat acest lucru trebuie sa refaci musuroiul cu pamant marunt.


2 Copcitul vitelor


Aceasta operatiune are o importanta foarte mare si consta in indepartarea radacinilor din altoi pentru a le permite celor de la baza butasului sa se dezvolte si sa se fortifice.

Aceasta operatiune trebuie facuta in lunile iunie-august. Musuroiul trebuie desfacut iar radacinile crescute din altoi se taie cu un cutit ascutit.


3 Legatul lastarilor


Legatul lastarilor de pichet se face de 1-2 ori. Cu aceasta ocazie pot sa indepartezi unii lastari pentru a lasa doi-trei mai bine plasati sa se dezvolte cum trebuie.

Lastarii crescuti la subsioara frunzelor (copilii) se ciupesc deasupra a 2-3 frunze pentru a-i stimula.


4 Udarea si fertilizarea suplimentara


Aceasta operatiune se face mai ales in perioadele foarte secetoase. In jurul vitei se sapa o mica groapa in care se toarna 2-3 galeti de apa.

Fertilizarea este necesara numai in cazul in care lastarii se dezvolta lent. Aceasta se realizeaza cu apa (100 l) in care se dizolva azotat de amoniu (300 g), superfosfat (400 g) si sare potasica (300g).


5 Combaterea bolilor


Combaterea manei si fainarii se face prin stropirea vitei de vie, mai ales pe timpul ploios dar si in perioadele secetoase, cu substante speciale.

Atentie la buruieni . Este recomandat sa executi regulat prasile la 5-8 cm adancime.

Toamna vita de vie se sapa adanc si se musuroieste la o inaltime de 15-20 cm. Tot in aceasta perioada sau primavara poti completa golurile folosind vite din acelasi soi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului