Pe langa aceste conditii esentiale, smochinul are nevoie de o ingrijire atenta atat in perioada de rodire, dar si iarna, atunci cand “hiberneaza”. Aceasta este de altfel perioada cea mai sigura in care il poti taia.
Ramurile si frunzele uscate sau atacate de boala trebuie indepartate de pe smochin imediat ce sunt observate. Aceasta este intretinerea de baza a smochinului, asemanatoare curatarilor pe care le faci pentru toate plantele din gradina. Dar in afara intretinerea elementare, exista cateva reguli de taiere specifice pe care ar trebui sa le urmezi pentru a putea mentine in viata un smochin si a-l face sa rodeasca, in primii ani.
Cand este cel mai bine sa tai smochinul
Anumiti copaci si arbusti, printre care se numara si smochinul, pierd multa cantitate de seva atunci cand sunt taiati. Acest lucru poate creste riscul introducerii anumitor boli in lemn, acolo unde se face taierea. De aceea, taierea trebuie evitata in perioada in care plantele pierd seva si cel mai sigur este ca aceasta sa se faca in perioada de hibernare. Atunci cand incepe perioada de hibernare, smochinul isi pierde toate frunzele.
Cum se taie smochinul
Prima data cand trebuie sa tai smochinul este in timpul primei sale ierni, in perioada sa de hibernare. Aceasta taiere va fi destul de serioasa, mai exact ii vei reduce marimea la jumatate. Atunci cand faci aceasta prima taiere trebuie sa tii cont ca in final planta sa arate cat mai compact. In aceasta etapa, este important ca planta sa isi transmita enegia si resursele spre radacini, in loc sa creasca in inaltime.
In urmatorul sezon de hibernare al smochinului va trebui sa continui acest proces. De aceasta data, vei avea mai mult de munca, pentru ca va trebui sa planifici in detaliu viitorul acestui copacel. Iti doresti ca sa dezvolte doar cateva ramuri noi, dar puternice. Astfel, aceste ramuri vor fi elementele de baza pentru producerea fructelor. Pentru a face fructe, aceste ramuri vor avea nevoie de spatiu in jurul lor, asadar ai grija ca cele pe care le alegi sa fie uniform distribuite in jurul plantei.
In timpul celui de-al treilea sezon de hibernare, taie ramurile noi, inclusiv pe cele care rasar de la baza smochinului, pentru ca aceaste vor ajunge sa concureze cu ramurile pe care cresc fructele si carora le vor consuma resursele.
Tot acum este momentul sa mai indepartezi si alte ramuri de pe smochin, cum ar fi unele ramuri secundare. Acestea sunt ramurile care cresc pe ramurile care fac fructe. Taie aceste ramuri in unghi de cel putin 45 de grade fata de ramurile principale care fac fructe. In acest fel, ramurile acestea vor fi slabite pentru ca vor creste intr-un unghi nepotrivit. Taie tot acum ramurile care se incurca intre ele si care cresc unele peste altele. Ramurile care fac fructe se scurteaza si acestea cu o treime, tot acum. In acest fel, forma smochinului va fi mai compacta si vei putea ajunge mai usor sa culegi smochinele.