Fructe

#sfaturi utile #plantare pomi fructiferi #sfaturi practice #plantare pomi #pomi #pomi fructiferi

Cum sa plantezi corect pomii fructiferi! Sfaturile de care sa tii cont daca iti doresti recolte bogate

Adori fructele proaspat culese din copac si vrei sa cresti cat mai multi pomi fructiferi in propria curte? Trebuie doar sa plantezi cativa puieti de pomi si sa ai suficienta rabdare ca acestia sa ajunga la maturitate pentru a te bucura de recolte bogate.

Plantarea este insa foarte importanta, deoarece neefectuata corespunzator, poate duce la moarte puietilor ori poti obtine pomi fructiferi neroditori. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont la plantare, daca iti doresti recolte bogate.

Saparea gropii

Sa sapi o groapa poate parea simplu, insa trebuie sa tii cont de cateva criterii. Este indicat ca aceasta sa fie sapata cu cateva luni inainte de plantarea pomilor. De aceea, pentru pomii ce urmeaza a fi plantati in toamna, groapa terbuie sapata inca de acum. Diametrul gropii trebuie sa aiba in jur de un metru, iar adancimea trebuie sa fie de aproximativ 80 de centimetri.

Saparea gropii cu trei luni inainte lasa loc aerului sa patrunda in sol, ajutand la sterilizarea naturala a acestuia. Astfel, pomul va fi ferit la plantare de numerosi microbi.

Distanta de plantare este foarte importanta. Daca plantezi mai multi pomi, indiferent ca sunt sau nu din acelasi soi, distranta de plantare dintre acestia trebuie sa fie de cel putin patru metri. Poata parea mult cand sunt mici, insa in momentul in care ajung la maturitate vor avea nevoie de spatiu, deoarece coroana acestora va creste semnificativ.

Pregatirea puietilor pentru plantare

Inainte de planmtarea pomilor, trebuie sa verifici cu atentie radacinile acestora. Taie toate radacinile uscate sau afectate de boli. Totodata radacinile lungi trebuiesc scurtate la 8 centimetri lungime.

Adauga apoi pomii intr-un recipient cu apa. Apa ajuta la rehidratarea puietilor, daca acestia au fost tinuti timp indelungat fara sol si apa. Lasa puietii in apa timp de 3-4 ore.

Plantarea pomilor

Plantarea pomilor se face in "mocirla". Asaza in groapa un strat de pamant ud, mocirlos, obtinut din parti egale de balega proaspata, pamant galben si apa. Amesteca bine si adauga un strat de mocirla in groapa, abia apoi adauga si puietul. Acest strat functioneaza ca pansament pentru radacini, dar are si rol de ingrasamnt pentru pomi.

La plantare trebuie sa tii cont de faptul ca pomii trebuie plantati la aceeasi adancime la care au crescut si in pepiniere (se poate observa cu usurinta diferenta de culori de pe tulpina acestora). In plus, trebuie sa orientezi punctul de altoire spre nord.

Umple apoi groapa cu solul scos din aceasta. Taseaza usor cu ajutorul piciorului solul, avand grija sa nu rupi radacinile.

Udarea pomului

Ultimul pas este udarea pomului. Imediat dupa plantare, realizeaza o copca in jurul pomului, cam cat o galeata mica, si uda bine pomul pentru a a-i asigura mineralele necesare in primele zile. Uda apoi pomul regulat, daca vremea este secetoasa.

Sursa foto: camanin.lindyandcharles.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului