Fructe

#pastrare seminte de dovleac #dovleac #seminte de dovleac

Cum sa pastrezi semintele de dovleac pentru a le planta anul urmator

Cand ciopliti felinarul de Halloween puteti salva semintele pentru a creste dovleci anul viitor. Datorita faptului ca sunt mari, semintele de dovleac se pot salva si recolta foarte usor. Pentru cele mai bune rezultate, cand le plantati anul viitor, stabiliti daca dovleacul este sau nu un hibrid.

 

Semintele de dovleci hibrid

Daca dovleacul din acre recoltati semintele este hibrid, nu va creste ceea ce va asteptati. Un dovleac mare si portocaliu este foarte probabil un dovleac hibird, iar el produce seminte care vor genera descendenti mai mici si mai putin colorati.

Daca ati plantat seminte care nu provin de la un ibrid, ele fiind mostenite sau polenizate, este mult mai probabil sa obtineti acelasi rezultat. Atunci cand cumparati un dovleac de la o frema sau de la piata, intrebati daca el este sau nu hibrid.

Chiar si in cazul smeintelor provenite din dovlecii de origine mostenita se poate observa polenizarea incrucisata intre dovleci si dovlecei si obtinerea unui soi de dovlecel. Pentru a va imbunatati sansele de a obtine seminte de reproductie adevarata, pastrati semintele de la trei sau chiar mai multi dintre cei mai buni dovleci.

Despre salvarea semintelor de dovleci

Este un proiect cu dificultate mica care dureaza cel mult 30 de minute dedicate recoltarii semintelor, apoi inca trei saptamani necesare uscarii lor. Aveti nevoie de dovleci, un cutit, o lingura, apa, prosoape de hartie sau hartie cerata, hartie de copt, un loc racoros si uscat pentru pastrarea semintelor si un plic.

Pasii pentru recoltarea semintelor de dovleac

Taiati dovleacul si scoateti cu ingura toate semintele pe o hartie. Rulati partea neascutita a cutitului, sub apa rece, peste pulpa si seminte si scoateti toate semintele, curatindu-le foarte bine de pulpa, care nu trebuie sa ramana pentru ca va impiedica uscarea semintelor si poate duce la cresterea mucegaiului si putrezirea lor. Odata ce toate semintele sunt curate puneti-le pe o foaie de copt sau pe hartie cerata, pentru ca ele sa nu se lipeasca dupa uscare. Separati semintele unele de altele, evitand formarea cirochinilor sau atingerea lor - acest lucru le va ajuta sa se usuce mai bine pe toate partile.

Uscarea semintelor de dovleac

Puneti hartia cu seminte intr-un loc rece si uscat. In primele doua zile, amestecati-le des si intorceti-le astfel incat sa se usuce pe fiecare parte.

Se vor lasa la uscat trei sau patru saptamani. Daca observati seminte cu urme de mucegai, aruncati-le. Dar sa stiti ca acesta este un semn ca locul rece si uscat ales nu este suficient de uscat sau de rece.

Depozitarea semintelor de dovleac

Dupa ce semintele sunt bine uscate, asezati-le intr-un plic sau un sac de hartie maro si etichetati-l cu data si detalii despre dovleac. Depozitati plicul de seminte intr-un loc rece si uscat pana la momentul plantarii. Unii il tin la frigider, daca nu au un alt loc potrivit.

Daca nu planuiesti o gradina uriasa, cu siguranta ce vei avea cu mult mai multe seminte decat ai nevoie. Semintele suplimentare, insa, se pot praji, fiind delicioase si foarte sanatoase.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare