Fructe

#cules #cultivare #pepeni #pepeni verzi #ingrijire pepeni

Cum sa cultivi pepeni verzi

Cele mai consumate fructe ale verii, pepenii, pot fi usor de cultivat intr-o grdina daca se tine cont de cateva lucruri. Fara sa fie nevoie de chimicale sau aditivi si fara sa fie necesar sa le acorzi ingrijiri speciale, te vei bucura de aceste fructe imense in mijlocul verii si pana la sfarsitul acesteia.


Iata de ce ai nevoie pentru a cultiva pepeni si pentru a avea o cultura bogata si fructe delicioase:

 


1 Alege semintele


Indiferent ca le cumperi de un producator cunoscut, ca le folosesti pe cele din recolta bogata de anul trecut sau ca ai pastrat un pumn de seminte de la un pepene rosu , foarte mare si foarte dulce cumparat in urma cu un an, trebuie sa stii ca semintele sunt foarte importante.

Este recomandat sa le eviti pe cele care se gasesc in comert deoarece sunt sanse foarte mari sa fie soiuri tratate cu tot felul de chimicale, nocive pentru sanatate.


2 Alege locatia ideala


Pepenii au nevoie de o zona insorita pentru a se dezvolta. Alege o zona deschisa, ferita garduri, copaci sau alti arbori care pot face umbra. Razele puternice si permanente ale soarelui sunt esentiale pentru dezvoltarea optima a pepenilor.

De asemenea, este recomandat ca solul sa aiba un pH neutru de 5,5, asa ca verifica inainte de orice daca pamantul indeplineste aceasta conditie. Daca da, poti trece la pasul urmator.


3 Pregateste solul


Pentru a se produce fructe sanatoase si delicioase, trebuie sa te asiguri inainte de plantare ca solul este fertil. Aduna o cantitate potrivita de ingrasamant organic (cantitatea depinde de marimea gradinii). Acesta poate fi un amestec format din gunoi de grajd , frunze si iarba uscata, rumegus, coji de fructe etc, care a fost fermentat in prealabil cel putin o luna de zile.

Acest ingrasamant se mixeaza cu solul cu aproximativ 2 - 3 zile inainte de a planta semintele.


4 Cultiva semintele


Pepenelui verde nu ii place sa fie transplantat, asa ca planteaza-l in locul in care stii ca il poti lasa permanent. Dupa ce ai lasat pamantul sa se amestece cu ingrasamantul cele 3 zile recomandate, este cazul sa iei cu tine uneltele de gradinarit si sa sapi pamantul pentru a cultiva semintele.

Gaurile nu trebuie sa fie adanci (cel mult 5 centimetri), insa este foarte important ca ele sa fie facute la o distanta de aproximativ 1 metru una fata de cealalta. Pepenii in sine au loc de dezvoltare, insa tulpina si frunzele fructului se dezvolta mai mult decat ai crede.

Asadar, pepenii au nevoie de spatiu de dezvoltare, iar ingramadirea acestora va duce cu siguranta la subdezvoltarea fructelor si poate chiar la imbolnavirea acestora.


5 Uda cultura


Inca din prima zi de la cultivare, umezeste usor semintele si "cuiburile' in care sunt plantate acestea pentru a stimula si grabi incoltirea.

De asemenea, un sistem de irigare este o idee excelenta, mai ales pentru ca pepenii au nevoie de cantitati mari de apa pentru a se dezvolta. Nu este necesara udarea chiar zilnica, insa cel putin o data pe saptamana, este recomandat ca solul pe care sunt cultivati pepenii sa fie umezit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare