Fructe

#mure #fructe #cules

Cum sa culegi mure

Murele sunt ultimele fructe care se coc vara. Fiind dulci si suculente, acestea pot fi utilizate cu succes la prepararea diverselor prajituri sau in stare naturala. In cazul in care ai in gradina tufe de mure, iata cateva reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand le culegi.

 

1 Alege momentul potrivit

 

Cand sunt coapte, murele au culoarea neagra. Daca acestea sunt culese cand sunt rosii, nu vor fi la fel de moi, suculente si aromate. Ba mai mult, acestea vor avea un gust acrisor. Cel mai potrivit moment pentru a culege murele este cand au o culoare indigo sau neagra. In cazul in care nu esti 100% sigur daca este momentul potrivit sa culegi murele, cel mai bine ar fi sa gusti fructul.

 

2 Imbraca-te adecvat

 

Odata ce te-ai hotarat sa culegi murele este foarte important sa-ti alegi cu grija imbracamintea. Din cauza culorii foarte inchise si a faptului ca sunt fructe suculente, iti poti pata cu usurinta hainele. Este indicat sa folosesti si un sort impermeabil, pentru a te feri de pete si murdarie.

Nu uita de manusile de protectie. Acestea sunt indispensabile atunci cand doresti sa culegi mure, pentru a te proteja de tepii tufelor, dar si de ciupiturile diferitelor insecte. Pentru a avea o eficienta sporita cand culegi fructele este important sa porti niste manusi pe masura ta. In cazul in care acestea sunt prea mari sau prea mici te pot incomoda.

 

3 Alege recipientul potrivit

 

Inainte de a iesi din casa nu uita sa iei cu tine recipientele potrivite in care vei pune fructele proaspat culese. Evita recipientele confectionate din materiale dure, precum metal sau ceramica si opteaza pentru cele din plastic sau lemn.

Un alt detaliu pe care trebuie sa-l iei in considerare este faptul ca atunci cand pui mai multe straturi de mure, unul peste altul, straturil de jos poate avea de suferit. Asadar opteaza pentru recipiente largi, in defavoarea celor mici si inalte.

Pentru a evita ca recipientele sa se pateze, poti pune pe suprafata acestora o folie de plastic.

 

4 Atentie la paianjeni !

 

Murele cresc foarte bine in locurile semiumbroase, formeaza tufe inalte, ramificate si au un frunzis des. Acesta este mediul ideal pentru paianjeni. Ciupitura acestora este foarte neplacuta, iar persoanele alergice pot suferi un soc anafilactic . Cea mai buna metoda de a te feri de ciupitura paianjenilor este sa porti o bluza cu maneca lunga si sa optezi pentru o pereche e manausi cu manseta mai lunga.

 

5 Culege fructele cu grija

 

Murele sunt fructe foarte moi si zemoase. Apuca fructul cu grija, cu ajutorul degetelor si trage incet de acesta. Daca fructul nu se deprinde de codita, pentru a evita vatamarea acestuia, rupe codita din locul in care este atasat de tuipna plantei.

Odata ce ai cules fructul aseaza-l cu atentie in recipient, astfel incat acesta sa nu se loveasca.

 

6 Foloseste murele imediat

 

Murele se pot altera foarte repede daca nu sunt consumate imediat. In general acestea rezista aproximativ 2-3 zile la frigider.

Odata ce ajungi cu ele acasa primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le sortezi cu atentie. Pe cele bune pune-le intr-un recipient separat.

In cazul in care vrei sa pastrezi murele pentru o perioada mai indelungata le poti pastra la congelator, dupa ce le-ai spalat in prealabil. Spre deosebire de alte fructe, murele isi pastreaza foarte bine textura si aroma in urma congelarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare