Fructe

# mure gradina #plantare mure #ingrijire mure #mure

Cum sa cresti propriile mure in gradina

Murele sunt fructe nu doar delicioase, ci si sanatoase, care nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta. Acestea sunt foarte usor de crescut, oferind o recolta bogata de care te poti bucura o perioada lunga de timp.

Daca te incanta ideea de a planta propriile mure, iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre cultivarea si ingrijirea acestora.

Caracteristici privind plantarea murelor

Inainte de a planta propriu-zis murele este bine sa tii cont de cateva aspecte importante care pot face diferenta intre o recolta generoasa si una mai slaba cantitativ si calitativ.

Cele mai bune doua perioade pentru a planta mure sunt fie toamna tarzie, fie primavara timpurie. Insa, desi murul este o planta rezistenta, ai grija ca temperaturile sa nu fie foarte scazute deoarece acestea ar putea fi daunatoare pentru unele soiuri.

Murele sunt considerate a fi plante autofertile, nefiind astfel necesar sa plantezi alte plante alaturate pentru a asigura o buna productie de fructe. Cu toate acestea, trebuie sa acorzi o atentie suplimentara in acest sens in ceea ce priveste evitarea alaturarii murelor normale de cele salbatice. Cele din urma pot fi purtatoare de virusi, existand astfel posibilitatea de a infesta si restul soiurilor.

Plantarea murelor presupune si o alegere atenta a locului din gradina in care le vei cultiva. In primul rand, asigura-te ca solul este unul fertil, cu un bun drenaj. Suplimentar poti adauga si continut organic pentru a il imbogati. In ceea ce priveste lumina, murele sunt mai degraba plante iubitoare de zone umbroase. Insa, macar cateva ore din zi ar trebui sa aiba parte si de lumina, astfel incat este bine sa alegi zona din gradina in functie de aceste doua caracteristici.

Plantarea propriu-zisa a murelor

Daca iti doresti sa plantezi mai multe randuri de mure, este important sa te asiguri ca randurile se vor afla la o distanta de aproximativ 2,5 metri. In ceea ce priveste distanta rasadurilor de mur pe fiecare rand in parte, acestea trebuie plantate la aproximativ 1,5 metri. Aceste aspecte sunt esentiale pentru buna dezvoltare a murelor si pentru a asigura patrundera luminii printre ramuri.

Plantarea butasilor de mure nu trebuie facuta prea adanc, dar nici superficial. Ca dimensiuni aproximative, poti sapa gropi cu o adancime de aproximativ 40 de centimetri si largi de circa 30 de centimetri. Iar inainte de a introduce butasii in pamant, pune in fiecare groapa un amestec de pamant si ingrasamant.

Ingrijirea murelor

In primul rand, murele au nevoie de multa umiditate. Uda-le saptamanal cu o cantitate suficienta de apa si acorda-le un plus de atentie din acest punct de vedere atunci cand temperaturile sunt ridicate. Tot pentru pastrarea umiditatii solului, dar si pentru a le scapa de buruieni, poti opta pentru aplicarea mulciului pe sol. Aceasta operatiune este benefica din multe puncte de vedere.

Un aspect important in privinta ingrijirii murelor il reprezinta si taierea acestora. Prima taiere trebuie realizata imediat ce s-au dezvoltat primele ramuri. Apoi urmeaza taieri succesive, realizate anual, acestea avand rolul de a ajuta plantele sa se dezvolte cat mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare