Fructe

#muri gradina #crestere mur # plantare mur #mur # mure gradina

Cum sa cresti mure in gradina! Tot ce trebuie sa stii

Oricine vede pe marginea drumului la munte sau in alte zone un arbust de mure, isi doreste imediat sa manance din fructele aromate. Daca vrei sa ai in gradina ta un asemenea arbust din care sa poti sa mananci oricand iti doresti, invata cum sa-l plantezi in propria gradina!

Plantarea unui mur in gradina

Pentru a planta un mur in gradina ta trebuie sa gasesti in primul rand un loc cu soare mult. Chiar daca are un pic de umbra, murele poate sa creasca, insa daca este complet in umbra, nu va produce fructele pe care ti le doresti. Solul trebuie sa aiba ph-ul de 5.5 pana la 7 si sa fie fara pietre sau nisip. Este potrivit un sol care sa fie bine imbibat cu apa si sa nu fie pietris acolo. Este bine sa plantezi primavara devreme pentru cele mai bune rezultate, insa se poate chiar si toamna tarzie, desi nu este varianta recomandata. Este bine sa eviti zonele in care ai avut plantate cu capsune, ardei, rosii, vinete sau cartofi pentru ca au acelasi tip de daunatori si se vor transfera.

Ce se intampla imediat dupa ce le-ai plantat?

Imediat dupa plantare este bine sa tai 15 cm din planta si sa astepti sa creasca, insa in primul an trebuie sa stii ca nu vor produce fructe.

Ingrijirea murului

Pentru a pastra umiditatea se face operatia numita mulcire, care inseamna punerea unor straturi de paie sau alte materiale special pentru a pastra solul ud. Alt aspect legat de ingrijire este fertilizarea solului conform nevoilor plantei. Este de altfel o planta care poate sa reziste si 20 de ani daca are nevoile indeplinite pentru supravietuire.

Cand sa le recoltezi si cum sa le pastrezi

Fructele sunt delicioase si este bine sa le recoltezi doar atunci cand ele sunt complet negre si maturizate. Ele arata umflate, dar totusi sunt ferme la atingere, negre ca si culoare si se desprind repede de pe creanga atunci cand sunt smulse, neavad rezistenta. Cand se recolteaza fructele este bine sa se faca in cea mai racoroasa parte a zilei si apoi murele sa se depoziteze la frigider la in zona rece. Ele sunt extrem de perisabile si vor tine doar cateva zile dupa ce au fost culese. Desi sunt gustoase si au multi nutrienti cand sunt mancate imediat, se pot gasi si modalitati de a le pastra altfel, de exemplu inghetate.

Proprietatile murelor

Murele au antioxidanti puternici care ajuta organismul sa fie intr-o stare de sanatate buna. De asemenea flavonoizii pe care ii contin sunt benefici pentru om si indeparteaza bolile grave. Studiile spun ca pot ajuta impotriva cancerului si reduc problemele legate de circulatie, prin indepartarea grasimii din vasele de sange. Acestea ajuta pomparea corespunzatoare a inimii si a creierului, care este mult mai bine oxigenat. Au si proprietati care reduc afectarea facuta de factori daunatori precum tigarile si poluarea din aer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului