Fructe

# crestere dovleci #devleci uriasi #dovleci

Cum sa cresti dovleci uriasi

Dovlecii uriasi arata spectaculos si domina orice peisaj de toamna. Atunci cand plantezi dovleci pentru a-i folosi la decoratiunile de sezon sau pentru a-i sculpta de Halloween, cu siguranta iti doresti sa ai si cateva exemplare de dovleci uriasi. O toamna veritabila este cea din care nu lipsesc dovelcii mari si grasi, cu coaja portocaliu intens, pe care ii vezi peste tot.

Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa cresti dovleci de dimenisiuni impresionante in propria gradina. Este mai simplu decat te astepti!

Alege soiul potrivit

Exista multe soiuri de dovleci, dar in mod cert nu vei putea face dintr-un dovleac care face parte dintr-un soi pitic, un dovleac urias, oricat de mult te straduiesti. Asadar, primul pas pe care va trebui sa il faci atunci cand vrei sa obtii o recolta de dovleci gigant este sa alegi soiul potrivit. Printre soiurile de dovleci uriasi dintre care poti sa alegi se numata Connecticut Field, Howden, Big Max si Mammoth Gold. In momentul in care ai ales un soi de dovleci care sunt recunoscuti pentru dimensiunile lor uriase, atunci nu ai de ce sa iti faci griji ca recolta ta va fi altfel decat spectaculoasa.

Ofera-le suficient spatiu

Dovlecii uriasi au nevoie de spatiu pe masura pentru a putea creste si se dezvolta. Ofera-i fiecarui dovleac cel putin cinci metri patrati in gradina pentru a avea suficient loc ca vrejurile sale sa se intinda. De asemenea, iti vei dori si este recomandat ca in fiecare saptamana sa intorci dovlecii de pe o parte pe alta, pentru a nu se turti si deforma daca sunt lasati doar intr-o singura pozitie de cand incep sa se dezvolte. Atunci cand in jurul lor este suficient spatiu, operatiunea va fi mult mai simpla.

Hraneste-i in mod constant

Pentru ca dovleacul sa se faca mare si gras are nevoie sa fie hranit asa cum trebuie. Asadar, in fiecare saptamana imbraca vrejurile dovleacului cu un strat generos de compost. Pune compost si in celalate locuri in care vrejurile au patruns in sol si au dezvoltat alte radacini.

Ofera-le soare

Dovlecii au nevoie de mult soare pentru a creste, asadar planteaza-i intr-un loc insorit. Ai grija sa ii protejezi de inghet si de vant si acopera-i in timpul furtunilor puternice. In zilele toride de vara, este de asemenea recomandat sa ii acoperi pentru a sta la umbra cat tempertaurile sunt extrem de ridicate si soarele puternic.

Ciupeste varfurile

Odata ce s-au format unul sau doi dovleci pe un vrej poti sa ciupesti restul varfurilor noi. In acest fel, toata energia plantei este redirectionata catre rodul ramas si ajuta la formarea dovlecilor uriasi.

Indeparteaza florile tarzii

Indeparteaza florile care apa dupa ce s-au format cei cativa dovleci pe un vrej pentru a te asigura ca planta isi pune toata energia in planta care creste deja, in loc sa incerce sa formeze fructe noi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului