Fructe

#afine #fructe #gradina #crestere afine #ingrijire afine

Cum sa cresti afine in ghiveci

Cea mai simpla modalitate de a creste afine acasa este sa le plantezi intr-un ghiveci de dimensiuni mari, cu un sol special si cat mai multa lumina.

Deoarece afinul are nevoie de un sol acid pentru a se dezvolta corect, ii poti crea relativ usor conditiile necesare intr-un vas cu capacitatea de 20-40 litri.


Alegerea varietatii potrivite

Primul pas pentru a obtine o recolta buna de afine este alegerea unei varietati roditoare, dar cat mai compacte. Recoletele din primii doi ani vor fi de obicei mai sarace, dar apoi, cu ingrijirile necesare, afinul isi poate atinge potentialul maxim.

Rata de succes a rodirii afinului in interior este mai redusa, deoarece aceste plante au nevoie de expunere la soare de minim 6 ore pe zi. Ia acest lucru in considerare atunci cand alegi varietatea si locul in care vei pune ghiveciul de dimensiuni mari.

Pentru a te bucura cat mai mult timp de afine, alege doua sau teri varietati. Recolta va fi mai buna atunci cand insectele polenizeaza plante usor diferite.


Plantarea afinului in ghiveci

Afinul este roditor atunci cand pH-ul solului este intre 4,5 si 5,5, dar cele mai bune rezultate le vei obtine cu un pH mai mic de 5,0.

Cea mai buna combinatie este pamantul de flori obisnuit (2/3 din ghiveci), acoperit apoi de un strat gros de pamant special pentru plante care prefera solurile acide.

Dupa plantare, cea mai buna cale de a asigura cresterea viguroasa a afinului este taierea a pana la un sfert dintre crengile deja formate.


Ingrijirea afinului

Pentru a te bucura de recolta afinului, este necesar sa-i oferi suficienta apa si sa-i asiguri un drenaj bun al solului. Radacinile afinului nu se duc prea adanc in pamant, motiv pentru care o umezeala constanta la suprafata le poate predispune la boli si mucegaiuri.

In general, afinul are nevoie de o doza de ingrasamant doar in perioada de primavara, iar taierea se face abia dupa primii 3 ani. Se recomanda eliminarea ramurilor mai inchise la culoare si mai groase, din interiorul coroanei.

Pentru a mentine aciditatea solului, poti utiliza zat de cafea sau pliculete de ceai (folosite). Adauga-le la suprafata ghiveciului o data sau de doua ori pe luna.

Sursa foto: southernliving.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare