Capsunile se numara printre preferatele consumatorilor de fruncte in sezonul cald, iar gradinarii le prefera pentru ca sunt destul de usor de cultivat si ingrijit. Asadar, daca ai cumparat cateva capsuni delicioase si ai in plan sa cultivi si tu in gradina, o poti face chiar cu semintele de la acestea.
Majoritatea gradinarilor obisnuiesc sa faca acest lucru an de an in loc sa cumpere seminte din comert, deoarece stiu ca semintele din cultura lor vor rodi cu siguranta si vor avea un gust bun.
Chiar daca nu ai gradina si locuiesti la bloc, poti cultiva capsuni in ghivece mici, astfel ca iti va fi mult mai usor si mai la indemana sa ai grija de ele asa cum trebuie, si sa le acorzi toata atentia necesara pentru a avea fructe cat mai multe.
Iata cum poti obtine seminte de la capsunile proaspete
1 Cumpara sau culege capsuni bine coapte (cele bune de consum sunt cele de culoarea rosu inchis), de dimensiuni mari, exact asa cum iti doresti sa iasa cultura ta.
2 Aseaza fructele intr-un bol si toarna apa calda pana cand nivelul acesteia acopera in intregime capsunile. Acopera recipientul cu un capac si lasa-le sa fermenteze timp de 3 – 4 zile.
3 Dupa ce trece perioada recomandata de fermentare, ia o sita fina in care sa pui cate 2 – 3 fructe pe care sa le pisezi. Este destul de tentant sa apesi foarte tare fructele, insa este contraindicat sa faci acest lucru pentru ca risti sa deteriorezi semintele.
4 Dupa ce ai pisat bine fructele, baga sita cu seminte sub un jet de apa rece pentru ca pulpa fructelor care a mai ramas sa fie eliminata si sa ramana doar semintele de care ai nevoie. In cazul in care pulpa nu vrea sa iasa, fa cateva miscari circulare pe fundul sitei.
5 Semintele ramase in sita se scurg bine de apa, dupa care se aseaza pe un prosop de hartie care sa absoarba umezeala, iar apoi se transfera pe unul nou si se lasa timp de 5 zile la uscat, de preferat acoperite cu o sita care sa restrictioneze accesul insectelor, dar care in acelasi timp sa permita fluxul de aer proaspat.
6 Dupa ce s-au uscat, semintele de capsuni se depoziteaza intr-un plic de hartie si apoi intr-un loc racoros, uscat si intunecos pana la utilizare. Asigura-te ca inainte de depozitare, ai scris pe plic ce anume contine si care este data la care le-ai pus.