Fructe

#plantare pomi fructiferi #sfaturi practice #pomi #pomi fructiferi #livada

Cultivarea pomilor fructiferi! Sfaturi pentru incepatori

Iti doresti o livada sau pur si simplu doresti sa plantezi pomi fructiferi in gradina, pentru consum propriu? Atunci trebuie sa stii inca de la inceput 9 reguli pe care sa le urmezi pentru a te asigura ca pomii vor rezista in timp si vor rodi.

Cultivarea pomilor fructiferi aduce atat incercari cat si reusite, din fericire exista gradinari experimentati si specialisti care pot oferi sfaturi si ghidaje despre cum se intemeiaza si cum se ingrijeste o livada. Expertii sunt de parere ca toate elementele naturale sunt la fel de importante. Ei recomanda parcurgerea anumitor pasi pentru obtinerea unei recolte bogate si detin toate certificatele pentru infiintarea livezilor cu fonduri Europene.

Daca esti la inceput de drum in gradinarit si te-ai decis sa cultivi pomi fructiferi, trebuie sa determini cat spatiu aloci acestora. Astfel, te vei putea decide asupra soiurilor pe care sa le alegi. Cand spatiul este generos, poti alege dintre meri, piersici, peri, ciresi, nuci pe care sa ii plantezi la minim 2,5m intre ei. Parul "Rosioara de Cluj" este un soi de vara foarte apreciat pentru gustul placut al fructelor sale cat si pentru aspectul deosebit al acestora. Pomul este de vigoare mijlocie. Fructul de culoare rosie are un gust placut, iar perioada de maturare este la sfarsit de iulie.

In cazul in care proprietatea este mai restransa ca intindere, poti opta pentru arbusti fructiferi cum ar fi coacazul negru sau rosu si zmeurul. Expertii iti recomanda Tulameen, un soi de zmeur cu o plasticitate ecologica ridicata, ce se adapteaza usor conditiilor de mediu, fiind raspandit in multe zone cu climate diferite. Planta are crestere puternica, viguroasa cu numar mediu de drajoni care se dezvolta bine. Are nevoie de sustinere datorita productiei ridicate de fructe pe planta. Este foarte rezistent la inghet si se comporta bine la boli fiind destul de rezistent. Pentru dezvoltarea optima are nevoie de un sol bogat, profund, care pastreaza destul de bine apa dar nu cu exces de umiditate si cu expozitie insorita.

Daca nu stii de unde sa incepi, afla ca pozitionarea livezii trebuie sa asigure o insorire generoasa si un bun drenaj al solului. Daca o gaura de 30 cm umpluta cu apa se goleste in 3-4 ore, ai gasit locul bun pentru plantarea unui pom. In alta ordine de idei, alegerea momentului optim pentru plantare variaza in functie de soiul ales si de pozitionarea geografica a locului.

Modalitatea de plantare difera si ea in functie de pomul ales. Daca ai achizitionat unul cu radacina nuda trebuie sa-l plantezi imediat. Sapa o gaura cu cativa centimetri mai adanca decat sfera radacinii si de doua ori mai lata. Taie toate firele rupte si desfasoara-le pe celelalte in intreaga groapa. Plantarea pomului trebuie sa fie similara in adancime ca cea de la pepiniera, avand coroana radacinii un pic peste nivelul solului si acoperita cu un strat de pamant batatorit, asigurand sigilarea eventualelor buzunare de aer ce ar putea omori tanarul pomisor.

Polenizarea este cruciala pentru obtinerea fructelor si este necesar sa te asiguri ca pasarile si albinele sunt si ele binevenite intre petalele florilor deschise, altfel te vei bucura numai de ramuri inflorite.

Cu timpul, toaletarea ramurilor va deveni esentiala cresterii acestora si asigurarii unei bune expuneri razelor solare. Daca plantarea a fost facuta in timpul primaverii, vei astepta pana in toamna pentru aceasta procedura. Intre timp, nu uita sa uzi canalul din jurul tulpinii, care va directiona apa catre radacini. Numai in cazul in care a fost o perioada foarte ploioasa, irigarea se face doar saptamanal pentru a-i asigura hidratarea.

Hranirea nu necesita ingrasaminte! De fapt, orice ai adauga solului risca uciderea pomisorului si este bine ca acestia sa fie lasati sa se adapteze pamantului. Poti acoperi solul de la baza trunchiului si zona imprejmuitoare cu un strat de cativa centimetri cu mulci, evitand aglomerarea in lungul acestuia. Desi lumina solara este vitala dezvoltarii, pomisorii au nevoie si de protectie impotriva ei, astfel cu un mix in egala masura de apa si vopsea de latex ei nu vor suferi arsuri de iarna.

Cresterea pomilor fructiferi se face cu rabdare si dedicare. Primele roade le vei putea degusta dupa 2 ani de la plantare daca achizitionezi de pe Jardina.eu pomi fructiferi de anul 2, cu coroana formata.

Fructele proaspat culese au valori nutritive crescute si sunt pline de savoare, dincolo de marele beneficiu pe care il fac mediului inconjurator. Nu in ultimul rand, reprezinta un economizor de bani pentru alimente si cheltuieli pe energie, iar daca plantezi un pom pe latura vestica a casei tale, in 5 ani vei reduce aceste costuri cu 3%, iar in 15 ani vor fi cu pana la 12% mai mici, potrivit jardina.eu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului