Aspect
Coacazul este un arbust fructifer tarator. Tijele acestuia pot ajunge pana la dimensiunea de 2 metri lungime si inaltimi cuprinse intre 5 si 20 cm.
Frunzele sunt formate din 5 lobi, sunt micute si au o culoare verde inchis, iar florile au o culoare roz inchis.
Fructele numite coacaze constau in boabe de dimensiuni mici si au o culoare rosiatica. Cu toate acestea, fructele coacazului sunt mai mari decat frunzele acestuia. Fructele sunt comenstibile, iar gustul acestora este o combinatie de dulce, acru si amarui.
Etimologie si istorie
Locuitorii din Nordul Americii au fost primii oameni care au folosit coacazele ca resursa de hrana. Acestia utilizau coacazele intr-o larga varietate de preparate culinare, dar in special pentru prepararea pastramei sau ca si colorant alimentar. Coacazele au fost aduse in Europa de catre Colonistii Englezi. Henry Hall, un veteran al Razboiului Revolutionar American, a fost primul care a infiintat o ferma acreditata de cultivarea a coacazelor, in orasul Cape Cod din Dennis, in jurul anului 1816. In anul 1820, coacazele erau importate in Europa. In Scotia, coacazele erau recoltate din salbaticie, insa odata cu distrugerea habitatului, plantele au devenit foarte limitate.
Cultivare
America constituie unul dintre cultivatoii majori de coacaze. Culturi esentiale pot fi intalnite in Maine, Messachusetts, Michingan, Minnesota , New Jersey, Oregon, Washington si Wisconsis. De asemenea, si Canada produce o cantitate importanta de coacaze. Culturile pot fi intalnite in state precum: British Columbia, Ontario, Noua Scotie, Insula Pint Eduard, si Quebec. Potrivit Departamentului Statelor Unite pentru Agricultura, Wisconsis este lider pe piata in ceea ce priveste productia de coacaze, cu aproape 50 % din productia totala de coacaze din SUA.
Cultivarea coacazelor se face prin lujeri. Acestia se introduc intr-un pamant nisipos, care de cele mai multe ori este acoperit cu un strat de nisip. In primele saptamani se impune sa fie udate frecvent pana la formarea radacinilor. Udarea insa nu se face in exces ci se face regulat, astfel incat pamantul sa fie in permanenta umed.
Coacazele se culeg toamna, cand fructele prind culoarea rosu aprins.
Utilizari
Aproximativ 95% dintre coacazele produse anual sunt folosite pentru productia se sucuri, sosuri si fructe uscate. Restul de 5% sunt consumate ca atare.
Coacazele sunt considerate prea acre pentru a fi consumate crude, fara adaosuri de indulcitori .
Coacazele mai sunt utilizate si pentru prepararea diferitelor cocktailuri, dar si la prepararea prajiturilor, in special pentru briose.
De obicei coacazele sunt preparate ca jeleu sau compot.
Coacazele pot fi congelate pentru a fi utilizate in extrasezon la prepararea diferitelor retete de prajituri.
Sursa foto : www.gerrystreenursery.com