Avocado este un fruct din ce in ce mai cautat pentru proprietatile sale deosebite si a atins, chiar si in Romania, cote mari de popularitate. Cu toate acestea, trebuie sa stii de unde provine si ce conditii de ingrijire prefera inainte de a-l aduce la tine in gradina.
1. Copacul de avocado mai este cunoscut sub numele de Persea americana I este originar din Mexic, fiind descoperit acum 8000 de ani..
2. Fructul sau are formade para, este rotund si sferic. Coaja fructului poate avea culori de la negru, la mov si verde si poate fi groasa sau subtire.
3. Copacii de avocado se dezvolta cel mai bine in climatul mediteranean si tropical.
4. In mod normal, copacul de avocado produce fructe la 2-3 ani dupa cultivare.
5. Specia numita Bacon avocado creste in Spania, dar se poate dezvolta la fel de bine si in Australia. Fructul are coaja verde si marimea este mic spre mediu, ajungand sa fie copt in lunile iunie-iulie.
6. Copacii acestei specii prefera umbra partiala si cateva ore de soare pe zi. Ei cresc pana la 4 metri inaltime si ating maturitatea la patru ani.
7. Specia numita "Hass avocado" are un parfum deosebit si o textura cremoasa. Consumarea acestui fruct poate scadea colesterolul. Nu este recomandat sa fie crescut in gradinile de mici deimnsiuni, deoarece atinge si 15 metri inaltime si are nevoie de un sol cu un drenaj bun. El face fructe din mai pana in ianuarie.
8. "Wurtz avocado" creste in Israel si Australia. Copacii sunt de mici dimensiuni, intre 2 si 3 metri si sunt foarte populari pentru gradinile particulare. Acest tip de avocado prefera temperaturile calde, iar fructul ajunge la maturitate intre octombrie si decembrie, daca a profitat de o vara torida.
9. "Pinkerton avocado" are abilitatea sa se adapteze bine si la climate mai racoroase. El produce mari cantitati de fructe din iunie pana in august, iar fuctele sale sunt de marime medie si au un parfum deosebit.
10. "Fuerte avocado" tolereaza si temperaturile mai reci. Copacul ajunge la inaltimi de 10-12 metri si coroana lui se intinde pana la 11 m. Fructele sale au forma de nuci, iar sezonul lor este din iunie pana in octombrie.
11. "Sharwill avocado" nu tolereraza inghetul. El produce fructe comestibile, de mici dimensiuni, in forma de pere. Coaja lor este verde inchis.
12. Fructele de avocado sunt coapte atunci cand cad singure din copac.
13. Copacii de avocado, indiferent de specie, au nevoie de fertilizare in primii doi ani.
14. Majoritatea speciilor de avocado se inmultesc prin seminte. Cand saditi in pamant un sambure de avocado, aveti grija sa lasati afara jumatate din el, sa profite de lumina si sa fie bine udat .
15. Ingalbenirea sau uscarea frunzelor poate insemna ca nu-i prieste solul, este atacat de daunatori sau alte afectiuni.
Beneficiile fructului de avocado
Avocado poate fi folosit crud, in salate. Grasimea lui poate reduce nivelul de colesterol considerabil. Sunt alimentele ideale pentru cei care sufera de diabet. Fibrele care exista in fructele de avocado pot contribui la reglarea tensiunii arteriale.
#fructe exotice #avocado #beneficii avocado
Ce nu stiai despre avocado
Ce nu stiai despre avocado Avocado este un fruct din ce in ce mai cautat pentru proprietatile sale deosebite si a atins, chiar si in Romania, cote mari de popularitate. Cu toate acestea, trebuie sa stii de unde provine si ce conditii de ingrijire prefera inainte de a-l aduce la tine in gradina.- 2012-01-24 2012-01-24
Pentru specialisti
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului