Fructe

#fructe #iarna #mere #pere #prune #caise #piersici

Ce fructe pot fi pastrate in timpul iernii

Este recomandat ca pe timp de iarna sa consumam mai multe fructe decat in celelalte anotimpuri pentru a vitaminiza organismul. Prin conservarea sub forma de compot sau dulceturi , fructele isi schimba gustul si contin mai multe calorii. Insa poti sa te bucuri de gustul lor natural si in aceasta perioada daca stii cum sa le depozitezi corect.


Mere


Merele pot fi pastrate pe timpul iernii in ladite sau cutii de carton, in locuri racoroase si bine ventilate. Temperatura optima a spatiului de depozitare este cuprinsa intre 4-8o C.

Pentru ca merele sa reziste bine peste iarna este recomandat sa le recoltezi inainte de maturitatea de consum.

Este bine sa grupezi merele pe soiuri si sa nu asezi in acelasi spatiu fructe diferite.

De asemenea, nu este indicat sa pastrezi merele care au fost tinute dupa recoltare la temperatura mediului ambient timp de mai multe zile.


Pere


Secretul prelungirii termenului de pastrare a perelor pe timp de iarna este culegerea lor. Perele sunt printre putinele fructe care devin mai bune la gust daca sunt culese inainte sa fie coapte.

La fel ca merele, perele se depoziteaza in ladite sau cutii de carton, preferabil in beciuri in care temperatura nu trebuie sa coboare cub circa 10o C.

Procesul de coacere a acestor fructe continua dupa depozitare. Astfel in cateva saptamani vei observa cum au loc schimbari de culoare si parfum ale perelor.


Prune


Prunele nu rezista pe timp de iarna in stare naturala insa prin uscare le poti depozita si consuma chiar si dupa cativa ani.

Prunele de toamna se recolteaza in momentul in care incep sa se increteasca in jurul coditei. Imediat ce se culeg, prunele se spala si se oparesc intr-un vas cu apa clocotita, timp de maxim 2 minute.

Ulterior, fructele se scurg bine de apa si se aseaza pe o tava care se introduce la cuptor, la foc mic. Din cand in cand se fructele de intorc pentru ca sa se usuce bine pe toate partile.

Prunele bine uscate raman moi, se indoaie usor si samburii sunt lipiti de fructe. Dupa uscare, prunele se pastreaza in saculete de panza sau hartie, in locuri uscate si bine aerisite.


Piersici si caise

La fel ca prunele, piersicile si caisele se pastreaza bine pe timp de iarna uscate.

Acestea se spala bine si se taie in jumatati dupa care se introduc la cuptor, pe o tava protejata de hartie de copt.

Atentie, caisele si piersicile se aseaza in cuptor cu partea taiata in sus. Se lasa sa su usuce cu usa de la cuptor intredeschisa. Dupa ce s-au uscat se vor tine intr-un loc uscat si rece unde vor rezista luni in sir.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului