In tara noastra, exista o adevarata industrie care exploateaza productia de catina, iar daca vrei sa te bucuri si tu de efectele fructelor de catina, nu trebuie decat sa cultivi si sa ingrijesti aceasta planta intr-un ghiveci sau in gradina.
Cultivare
In primul rand trebuie sa stii ca aceasta plant poate fi cultivata cu ajutorul semintelor din fructe, dar si prin intermediul butasilor. In ceea ce priveste inmultirea prin seminte, fructele bine coapte trebuie sa fie recoltate, dupa care se scot semintele din ele, se spala si se pun la uscat intr-un saculet de panza pana la plantare.
Cea mai potrivita perioada pentru cultivarea semintelor este mijlocul lunii iunie.
Cat despre cultivarea prin butasi, se desprinde o creanga de 20 de centimetri de pe planta mama si se introduce in sol pentru a prinde radacini. Si aceasta modalitate de inmultire se face tot in lunile de vara pentru a avea succes.
Lumina si temperatura
Planta are nevoie de expunere totala la soare pentru a se dezvolta in mod optim. Asadar, atunci cand o cultivi, alege o locatie in gradina care sa nu fie umbrita de alti arbori sau de garduri. De asemenea, daca o plantezi in ghiveci, incearca sa o tii la geam sau sa o scoti pe balcon de la inceputul primaverii pana toamna tarziu pentru a se bucura de aer proaspat si lumina.
In ceea ce priveste temperatura, catina rezista foarte bine la temperaturi ridicate si face fata cu succes caniculei daca este udata regulat.
Udare
Catina nu are pretentii mari in ceea ce priveste udarea. Aceasta se dezvolta cel mai bine in zonele in care are parte de 400 – 600 mm de precipitatii anual, insa in cazul in care anul este secetos, planta se poate uda o data pe saptamana sau chiar mai rar fara probleme.
Zilele caniculare pot fi mai periculoase, insa avand in vedere ca arborele este rezistent, o udare la 5 – 6 zile este mai mult decat suficienta, mai ales daca solul este unul lutos-nisipos care retine umezeala intr-un mod optim pentru catina.
Recoltare si conservare
Fructele de catina se culeg incepand cu luna august si se mai pot culege pana la primul inghet, important este ca fructele sa fie bine coapte pentru a avea cantitatea maxima de vitamina C. Dupa ce se culeg, fructele se racesc la o temperatura de 2 grade Celsius, dupa care se congeleaza la temperaturi de aproximativ -35 de grade Celsius.
De asemenea, fructele de catina se pot usca in mod artificial la o temperatura de 75 de grade Celsius. Din 5 kilograme de fructe proaspete, mai ramane aproximativ 1 kilogram de fructe uscate.