Fructe

#capsuni #plante #fructe

Capsuni

Capsunile sunt care apartin genului Fragaria si sunt cultivate in toata lumea pentru fructele lor. Capsunile sunt apreciate in special pentru aroma lor caracteristica. Acestea sunt consumate in cantitati mari atat proaspete cat si preparate.

 

Istoric

 

Capsunile de gradina au fost pentru prima data crescute in regiunea Brittany, Franta in anul 1740. Acestea au aparut printr-o incrucisare dintre Fragaria virgiana, specie intalnita in Estul Americii de Nord, care era apreciata pentru gustul sau si Fragaria chiloensi, specie intalnita in Chile si care era apreciata pentru dimensiunile sale.

Soiurile de capsuni, produse de , au inlocuit treptat capsunile de padure, care au fost prima specie de capsuni cultivate in secolul al XVII-lea.

Capsunile sunt, din punct de vedere tehnic, "fructe accesorii" deoarece acestea nu sunt derivate din ovarele plantei, asa cum se intlampla cu majoritatea fructelor. Din acest motiv, in trecut erau numite "fructe false" sau "fructe contrafacute ", insa acesti termeni au fost criticati ca fiind irelevanti si nu mai sunt folositi de botanisii de astazi.

 

Cultivare

 

In prezent exista peste 20 de soiuri de capsuni. Acestea difera intre ele in mod remarcabil prin marime, culoare, aroma, forma, grad de fertilitate , sezon de coacere, rezistenta la si forma tufelor.

In scopuri comerciale, de productie, capsunile sunt inmultite prin vlastari care in general sunt vanduti ca atare sau dupa ce au prins radacina.

Capsunile mai pot fi inmultite prin seminte, insa acest lucru nu se practica la scara comerciala. Acesta modalitate este folosita in special ca hobby, pentru uz casnic.

Doar o mica cantitate de capsuni sunt produse in sere, pentru a putea fi comercializate pe toata perioada anului.
Capsunile mai pot fi de asemenea cultivate si in ghivece, care pot fi tinute atat in interior cat si in exterior.

Procesul de recoltare nu s-a schimbat substantial de-a lungul timpului. Deoarece capsunile sunt foarte delicate, acestea sunt inca recoltate manual.

 

Agronomie

 

Capsunile sunt plante usor de crescut si pot fi cultivate aproape in toata lumea. Capsunile au nevoie de soare, de un sol fertil si putin nisipos. Capsunile sunt care supravietuiesc in conditii mai dure, insa in perioada in care se formeaza fructele este important sa li se asigure necesarul de apa.

 

 

Sunt cunoscute aproximativ 200 de specii de daunatori care ataca capsunile. Printre acestia se numara: melci, molii, musculitele de fructe, afide , etc. De asemenea, capsunile pot fi afectate de o serie de boli ca de exemplu ciuperca Sphaerella fragariae, care ataca frunzele; radacinile si tulpinile pot cadea victime putregaiului negru, iar fructele sunt supuse unor daune cauzate de mucegaiul gri. Acestea sunt insa doar o mica parte din bolile si daunatorii care pot afecta capsunile.

 

Utilizare

 

Capsunile sunt cultivate pentru consum. Acestea sunt consumate proaspete, insa o mare parte din ele sunt preparate. Capsunile pot fi gasite pe piata congelate si uscate, pentru a fi consumate si in extrasezon, dar si utilizate pentru conserve (in special dulceturi si gemuri), sau introduse in batoanele de cereale.

Capsunile mai sunt utilizate si pentru a produce inghetata, milkshake, iaurt cu aroma de fructe sau sucuri. Ele mai pot fi folosite pentru prepararea diverselor deserturi.
 

Sursa foto : www.strawberry-plants.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare