Cand se culeg gutuile
Atunci cand vezi copacii incarcati cu gutuile aurii poate fi tentant sa spui ca este momentul sa le culegi, insa tine cont sa nu le culegi prea devreme, cand inca nu s-au copt complet. Expertii spun ca gutuile ar trebui culese atunci cand isi schimba culoarea de la verde inchis la o un verde pal spre galben, in toamna. Multe gutui nu se coc in copac, ci in perioada in care sunt deja culese si depozitate intr-un loc racoros. O gutuie coapta foarte bine are o culoare galbena intensa si uniforma.
Cum se culeg gutuile
Gutuile trebuie culese din copaci cu grija. Foloseste un foarfece ascutit sau o alta ustensila speciala de gradina pentru a taia usor codita fructului, astfel incat sa ramana intact si sa nu strici nici celelalte gutui de pe ramuri. Alege fructele mari care au o culoare verde deschis pana la galben pal si ai grija sa fie perfect sanatoase. Nu alege gutui care sunt partial stricate sau moi.
Cum depoziteti gutuile pentru a se coace
Pentru ca gutuile sa devina perfect coapte este nevoie sa fie depozitate pentru cateva zile intr-un loc uscat, rece in care sa nu patrunda lumina directa a soarelui. In aceasta perioada, este necesar sa intorci fructele pe toate partile. Gutuile care au o culoare verde deschis si au nevoie de o perioada mai lunga pentru a fi perfect coapte (pastrate pentru a fi consumate sau folosite mai tarziu) se pun in pungi de plastic inchise sau in cutii si se pastreaza intr-un loc racoros pentru o perioada de 1 pana la 2 luni. La fel se pastreaza peste iarna si merele.
Gutuile trebuie pastrare separat de alte fructe depozitate, pentru ca aroma puternica a acestora se va impregna si altor fructe si le va distruge gustul.
Ce faci cu gutuile coapte
Gutuile care sunt coapte, asadar care au culoarea galben pal, ar trebui consumate cate mai curand, altfel fructele vor deveni fainoase. Gutuile coapte pot fi pastrate in frigider timp de 2 saptamani. Pune fiecare fruct intr-un prosop de hartie si tine-le separate de mere si pere pentru ca aroma lor afecteaza celelalte fructe.
Moduri in care se consuma gutuile
Gutuile au un gust astringent si multa lume prefera sa nu le manance crude. De multe ori, gutuile se folosesc pentru prepararea tartelor si placintelor. Gutuile capata o culoare roz deschis atunci cand sunt preparate si raspandesc o aroma puternica. Toamna, gutuile se afla printre fructele preferate ale gospodinelor care le transforma in gemuri si dulceturi pentru iarna.