Fructe

#vin #gradina #cules #vie #struguri

Cand e momentul sa culegi via

Momentul cel mai potrivit pentru culegerea strugurilor trebuie stabilit in functie de numeroase criterii si factori extrem de importanti. Culegerea viei in perioada optima duce la realizarea unui vin de buna calitate (aromat, concentrat si colorat) si la posibilitatea de pastrare pentru un timp indelungat a strugurilor pentru consum.

 

1 Respecta calendarul lucrarilor si caracteristicile tipului de vie

Este foarte important sa cunosti soiul de vie care creste in gradina ta. In functie de acest aspect poti studia caracteristicile acesteia si poti afla indicii de identificare a maturarii strugurilor: marimea si culoarea boabelor, greutatea ciorchinilor, zilele optime pentru cules etc. In cazul in care in gradina ta creste o vie nobila, aceste date sunt deosebit de importante. De exemplu, exista vii care se culeg la stadiul de postmaturare, adica atunci cand boabele sunt stafidite si mucegaite, pentru realizarea vinurilor nobile.

2 Testeaza gustul si aroma

Daca via a crescut corespunzator si conditiile de mediu au fost generoase in anul respectiv, calitatea principala pe care strugurii trebuie sa o indeplineasca tine de gust. Fie ca vorbim despre strugurii pentru vin sau de cei de masa, dulceata lor trebuie sa fie accentuata.

Pentru a putea masura acest lucru, este bine sa incepi testarea strugurilor inainte de momentul teoretic de cules. Astfel, din 3 in 3 zile, culege aproximativ 100 de boabe. Cantareste-le, analizeaza-le coloritul si gustul si apoi preseaza-le. Gusta mustul realizat si sesizeaza imbunatatirile venite pe parcurs. In functie de totalul de factori pe care trebuie sa ii iei in consideratie vei sti care este momentul cel mai bun in care sa pornesti culesul. 

In cazul in care ai un soi de vie cu struguri parfumati, atunci nu ii lasa sa isi piarda savoarea. De cele mai multe ori gradul de dulceata coincide si cu concentratia aromei, insa este bine sa ceri sfatul unui specialist atunci cand planifici sa transformi cultura respectiva in vin.

3 Analizeaza culoarea

In special in cazul strugurilor rosii, pigmentul pielitei este deosebit de important si se reflecta in calitatea vinului ce urmeaza a fi produs. Testele de laborator sunt cele mai potrivite in acest sens, insa un ochi format va identifica imediat starea de maturare a boabelor.

Atunci cand sunt bine coapte, boabele de strugure capata o nuanta usor aurie. In cazul strugurilor albi, aceasta este lesne de sesizat. In cazul viilor cu struguri rozalii, evolutia coloritului se poate sesiza usor, deoarece maturarea presupune atingerea celui mai aprins pigment al cojii.

Si aceste soiuri pot capata un aspect auriu in zonele atinse de soare. Pigmentul in cazul strugurilor de nuante inchise se va decide in momentul in care de pe boabe dispare in totalitate culoarea verde, iar textura boabelor este 100% opaca.

4 Atentie la calitatea boabelor si a ciorchinilor

Un strugure copt va atinge maximul de apa si zahar. Astfel, boabele sunt tari, iar atunci cand le strivesti pocnesc. Specialistii descriu acest aspect ca si „crocant”. Daca observi ca pana si cele mai mici boabe de pe ciorchine pocnesc atunci cand vrei sa le mananci, poti da startul culesului.

Urmatoarea etapa cu siguranta nu va duce la imbunatarirea calitatii. In cazul in care vremea este insorita, strugurele se va deshidrata si stafidi, iar in cazul in care ploua, se poate ajunge la mucegairea ciorchinelui.

De asemenea, un alt indice important este chiar numarul de boabe stafidite sau mucegaite prezente in acel moment pe ciorchine. Doar in cazul viilor nobile, crescute in podgorii de renume si controlate de catre specialisti, ciorchinii sunt in totalitate curati. Asadar, nu te speria daca observi cateva bobite alterate , insa nu permite ca acestea sa se inmulteasca.

5 Respecta conditiile climatice

Atunci cand toate conditiile de mai sus au fost trecute in revista, urmeaza sa pregatesti culesul. Urmareste buletinul meteo, sfatuieste-te cu vecinii si alege ziua potrivita. Daca urmeaza o perioada ploioasa, atunci este bine sa te grabesti.

Este extrem de important ca recoltarea sa se realizeze pe o vreme uscata si racoroasa. Este bine sa pornesti dimineata, dar numai dupa ce roua s-a ridicat. Daca ploua, va trebui sa astepti cel putin doua zile pana la evaporarea apei in totalitate.

Daca alegi sa culegi strugurii pe o vreme ploioasa sau calduroasa, ei devin mult mai perisabili, exista riscul mucegaiului, iar calitatea vinului scade considerabil.

Atentie! Un alt indicator important este usurinta cu care ciorchinele se rupe de coarda de vie. Ar trebui sa iti fie usor sa rupi ciorchinele cu doua degete, din nodul format la capatul sau. De asemenea, daca boabele se desprind usor de ciorchine, este momentul sa incepi recoltarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului