Fructe

#avocado #pomi fructiferi #pomi

Avocado, un arbore perfect pentru gradina. Iata cateva trucuri de plantare!

Daca folosesti avocado la gatit, pastreaza samburii si planteaza-i, pentru a avea propria productie de avocado! Aceasta planta se poate cultiva atat in gradina, cat si in ghivece si nu este doar un pom fructifer sanatos, ci si un element decorativ de exceptie.


Caracteristici generale avocado

Pomul de avocado are o inaltime medie spre mare, de la 9 metri pana la 19 metri. Este un pom fructifer mereu verde, cu frunzis inalt si asimetric. Ramurile se pot rupe cu usurinta in cazul in care este plantat intr-o zona cu vant puternic sau este prea incarcat de fructe. Fructul are un singur sambure, inconjurat de pulpa untoasa.


Pasi de urmat pentru plantarea samburelui de avocado

Pentru a planta avocado in curte, este important sa urmezi anumiti pasi. In primul rand, se taie fructul de avocado in doua, pe lungime, cu multa atentie, astfel incat samburele sa ramana intreg. Se spala foarte bine si se lasa la uscat doua-trei zile.

Daca samburele este tinut timp de 3-4 saptamani la lumina, intr-un vas in care apa sa nu-l acopere decat doua treimi, apare si radacina. Pentru a mentine samburele in apa la inaltimea potrivita, se folosesc trei bete subtiri (de chibrit sau scobitori). Acestea se infig in samburele de avocado, insa nu foarte adanc, ci la 2-3 mm. Apa se schimba o data la 2-3 zile.

Dupa aceasta perioada, samburele se despica in doua si apare radacina. Acum este momentul potrivit pentru a-l planta intr-un ghiveci mai mare. O treime trebuie sa ramana afara, iar restul se acopera cu pamant.


Conditii de ingrijire pentru avocado

Planta trebuie udata in fiecare zi pentru ca solul sa ramana umed, insa nu trebuie exagerat cu udarea, fiindca altfel solul devine plin de noroi.

In primii doi ani de la plantare, se efectueaza taieri ale pomului pentru a incuraja lastarii sa creasca. Aceasta practica inlatura necesitatea stropirii si micsoreaza efectele daunatoare ale furtunilor puternice.

Avocado se adapteaza la multe tipuri de sol cu drenaj bun. De asemenea, pomii cresc la fel de bine si in soluri nisipoase, cu conditia sa fie tratati cu fertilizatori. Pomii de avocado trebuie fertilizati la fiecare doua luni, mai ales in primul an de la plantare.

Sursa foto: loveacsslove.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului